Internacional 04/08/2012

Eduardo Becher: "Calia evitar la fuga de capitals i el 'corralito' era l'única manera"

Sortida "Després de la devaluació, els productes argentins estaven bé de preu i eren de qualitat" Crisi "L'Argentina aprofita una situació favorable, en què té bons clients"

J.b.
2 min
Eduardo Becher: "Calia evitar  la fuga de capitals i el 'corralito' era l'única manera"

Eduardo Becher assessora empreses a l'Argentina des de fa 40 anys. Ha viscut les crisis de la hiperinflació dels 80 i la del corralito del 2001. Considera que l'Argentina té un gran potencial, però el gran problema que té és la desconfiança que genera la seva classe política.

Passats 10 anys del corralito , quines conclusions se'n poden treure?

Van ser uns anys molt complicats, l'economia llançava senyals d'alarma i els polítics no van saber o no van voler veure-ho. El corralito va ser una conseqüència dels errors comesos durant molt de temps, sobretot de l'adopció de la paritat canviària peso/dòlar, 1 a 1, que va provocar moltes tensions en l'economia i el sistema es va col·lapsar.

¿Va ser un encert decretar el bloqueig dels dipòsits bancaris?

No hi havia més remei, s'havia d'evitar la fuga massiva de capitals dels bancs, i l'única manera que hi havia era el corralito . Era impossible atendre les peticions dels estalviadors de recuperar els seus diners.

Després del corralito, l'Argentina va tornar a créixer en poc temps...

Amb la devaluació del peso, els productes argentins estaven bé de preu i eren de qualitat. I es va exportar molt. L'Argentina és rica en agricultura, ramaderia, pesca i productes dels sector primari. La soja ha estat un gran motor els últims anys i la demanda de productes alimentaris de la Xina és molt alta.

¿L'Argentina ha esquivat la crisi internacional, com diu el govern?

Parlar de blindatge respecte a la crisi és poc correcte. El país no està al marge del que passa al món. Només cal veure l'elevada inflació i la caiguda d'alguns indicadors. L'Argentina està aprofitant una situació favorable, que té bons clients i que la demanda de productes agrícoles i ramaders no s'ha aturat.

stats