TRANSICIÓ AL NORD D'ÀFRICA
Internacional 17/06/2012

Egipte decideix si avala a les urnes el retorn a l'era Mubàrak

Egipte tanca avui les eleccions presidencials en un clima polític enrarit. La deriva de la transició egípcia ha acabat portant al dilema d'avalar o no a les urnes el retorn d'un règim que mai va arribar a morir.

Ricard G. Samaranch
2 min
Un home ensenya el dit marcat amb tinta indeleble després de votar, al Caire.

EL CAIRETot i la polarització de les últimes setmanes a Egipte, la primera jornada de la segona volta de les presidencials va transcórrer ahir amb normalitat. Milions d'egipcis van fer llargues cues als col·legis electorals, desafiant la calor i els pronòstics de baixa participació fets per alguns experts. Segons els Germans Musulmans, que compten amb una atapeïda xarxa de representants, la participació va ser lleugerament superior a la de la primera volta.

Els comicis se celebren en un clima polític enrarit després que el Tribunal Constitucional decidís dijous dissoldre les dues cambres legislatives, deixant un altre cop la convulsa transició a la democràcia en una situació de caos legal i polític. Després de la recent imposició de la llei marcial i l'assumpció de la junta militar del poder legislatiu, l'elecció es podria limitar a avalar o no a les urnes el retorn d'un antic règim que mai no va arribar a morir. De fet, sense una Constitució ni una data establerta per a les noves eleccions legislatives, no ha quedat gens clar que, en cas de guanyar, El-Mursi pugui governar realment.

Uns comicis disputats

A la primer volta, el candidat islamista va imposar-se per menys d'un punt percentual a Xafik i s'espera que les eleccions siguin molt disputades. Dels tres aspirants favorits perdedors, el liberal Amr Mussa ha donat suport a Xafik, l'islamista moderat Abdel Abul Fotuh s'ha decantat per El-Mursi, i el nasserista Hamdin Sabahi se n'ha rentat les mans i ha donat llibertat de vot als seus seguidors. Així doncs, del que facin els prop de 4,5 milions de votants de Sabahi, que va quedar en tercer lloc, pot dependre el nom del pròxim president.

"Jo vaig votar Sabahi, i ara he optat per un vot nul. No vull haver d'escollir entre un home de l'antic règim i un candidat amb un projecte teocràtic. No vam fer la revolució per això", explica en Taha, un jove engominat del barri cairota d'Imbaba. Considerat tradicionalment un feu islamista, Sabahi va donar la sorpresa imposant-s'hi clarament a la primera volta.

La profunda divisió de la societat egípcia, que té un clar component generacional, s'ha reproduït en moltes famílies. "No vaig votar a la primera volta, però ara sí. He triat El-Mursi, i el meu pare, Xafik", confessa Mohamed, mentre acompanya el seu pare, que és cec, a la sortida del col·legi. Ell no és l'únic que ha canviat el comportament abstencionista. El vot de la por ha mostrat una gran capacitat de mobilització. ¿A qui temen o menyspreen més els egipcis, la cúpula militar o els Germans Musulmans?

stats