TRANSICIÓ POST-MUBÀRAK
Internacional 24/12/2012

Egipte ratifica la Constitució dels islamistes i l'oposició parla de frau

En la segona fase del referèndum, les urnes van ratificar la Constitució apadrinada per les forces islamistes. Però l'oposició titlla el procés d'il·legítim, i es conjura per "fer caure" la llei fonamental.

Ricard G. Samaranch
2 min
Policies egipcis davant el Tribunal Constitucional, que ha estat blanc de les protestes dels islamistes.

EL CAIREL'Egipte postrevolucionari ja té la seva nova carta magna. Segons els resultats oficiosos, el sí es va imposar en la segona volta del referèndum constitucional de manera més clara que en la primera. El seu suport dissabte s'hauria elevat per sobre del 70% i hauria deixat un resultat acumulat entre les dues fases de prop del 64% a favor i 36% en contra. D'acord amb la normativa vigent, no es requeria cap tipus de majoria qualificada a les urnes per ratificar l'esborrany elaborat amb els vots de les forces islamistes i rebutjat per l'oposició laica.

Igual que en la primera fase, la participació va ser baixa i amb prou feines va superar el 30%, mentre que en les eleccions presidencials es va situar prop del 50%. No obstant això, els islamistes es van felicitar per un triomf que van qualificar d'històric. "Esperem que l'aprovació de la nova Constitució sigui una oportunitat històrica per unir totes les forces polítiques sobre la base del respecte mutu", va declarar Murad Ali, un dels portaveus del PLJ, el braç electoral dels Germans Musulmans.

Tanmateix, l'oposició considera il·legítima la nova carta magna i ha denunciat a la Comissió Electoral nombroses irregularitats. La majoria d'ONGs egípcies que van supervisar el procés fins i tot han demanat que es repeteixi a causa del frau. La Comissió està estudiant les al·legacions, i s'espera que els pròxims dies anunciarà el resultat oficial. Ara bé, les opcions que es torni a celebrar la consulta són més aviat escasses. Davant una situació semblant en les eleccions presidencials, les autoritats judicials van concloure que les infraccions eren menors i no van influir de manera decisiva en el resultat.

"Continuarem la nostra lluita fins que fem caure una Constitució que no defensa els drets dels egipcis, sinó els dels capitalistes", va proclamar en roda de premsa Hamdin Sabbahi, un dels líders del Front de Salvació Nacional, la principal coalició opositora. Alguns líders dels Germans Musulmans s'han mostrat disposats a obrir negociacions amb l'oposició per incorporar esmenes a la carta magna. Però, de moment, els laics mantenen una actitud desafiant.

A l'horitzó, ja es perfila la pròxima batalla política, no menys important que la que s'ha acabat: les eleccions legislatives. Està previst que el president Mursi n'anunciï de manera imminent la data, que no pot ser més enllà de dos mesos després del referèndum.

S'aprofundeix la divisió

L'atzarós procés de redacció de la nova carta magna no només ha posat de manifest la profunda divisió de la societat egípcia, sinó que també ha generat fortes turbulències en l'administració del president Mursi. Un total de set dels seus assessors han dimitit durant l'últim mes, arran de les controvertides decisions del rais, en espe cial la declaració constitucional per la qual es va atribuir de manera temporal poders absoluts. Dissabte va dimitir el vicepresident Mahmud Mekki, abans que es tanquessin les urnes.

Per tot això, la victòria de Mursi i els Germans Musulmans sembla més aviat pírrica. Amb una economia a la vora de l'abisme, Mursi ha de decidir si s'aferra a la seva idea de governar el país de manera unilateral o bé fa una oferta generosa a l'oposició per compartir el poder.

stats