TRANSICIÓ OBERTA
Internacional 06/12/2012

Egipte s'aboca al xoc civil

Les tensions entre seguidors i detractors del president Mursi es van desbordar ahir davant del palau presidencial. Els enfrontaments van provocar desenes de ferits i allunyen una solució negociada.

Ricard G. Samaranch
2 min
PEDRADES I CÒCTELS MOLOTOV 
 Els partidaris del president Mohamed Mursi i l'oposició laica es van enfrontar al davant del palau presidencial.

EL CAIRE.Govern i oposició han protagonitzat els últims dos dies un nou pols per aconseguir el control dels carrers del Caire. El front de batalla, fins ahir només simbòlic, s'ha desplaçat de la plaça Tahrir al palau presidencial. Després que centenars de milers de persones envoltessin dimarts a la nit la seu de la presidència, els moviments islamistes van voler fer una demostració de força al mateix escenari.

Aquest cop, però, la batalla no va ser només de números. Uns 300 activistes opositors, que havien iniciat una acampada a les portes del palau, van ser expulsats a la força per desenes de milers de manifestants islamistes, convocats pels Germans Musulmans per "donar suport a la legitimitat" del president Mohamed Mursi. Els islamistes anaven armats amb pals, navalles i pedres, tot i que alguns testimonis asseguren haver sentit trets i fortes explosions, probablement provocades per còctels Molotov. Segons el ministeri de l'Interior, es van produir desenes de ferits, però no va caldre lamentar cap víctima mortal.

Encara que aquestes batusses eren inèdites a la capital, durant els últims dies les tensions entre partidaris i detractors de Mursi ja s'havien desbordat en diverses ciutats del delta del Nil, com Damanhur i Ismailia, amb almenys un mort. Deu dies abans de la celebració del referèndum constitucional, moment àlgid de tensió, es pot palpar prou odi per desfermar noves erupcions de violència. A poc a poc, un Egipte agrament polaritzat entre islamistes i laics s'aboca a una possible confrontació civil.

Noves convocatòries

De fet, els màxims responsables dels dos bàndols ja han anunciat noves protestes a la capital per demà, mentre intensificava la seva guerra creuada de declaracions. En un comunicat, les principals organitzacions polítiques islamistes van denunciar els "actes de vandalisme" comesos per l'oposició i van reafirmar la seva intenció de dirimir la disputa a través del referèndum. "Les actuals divisions només es poden resoldre a les urnes, no sabotejant el país i la seva economia".

Per la seva banda, els portaveus de l'oposició també van endurir els seus atacs al govern per no haver impedit "atacs viciosos i deliberats" contra manifestants pacífics. "Un règim que no és capaç de protegir la seva gent i es posa del costat del seu grup i de pinxos, és un règim que ha perdut la seva legitimitat i porta Egipte a la violència i a un bany de sang", va declarar ahir en una roda de premsa el premi Nobel de la Pau Mohamed ElBaradei. "Ara veiem que aquest sistema que no és millor en res, i fins i tot pot ser pitjor que l'anterior", va rematar el veterà exdiplomàtic, elegit ahir coordinador del Front de Salvació Nacional, un nou paraigua que agrupa els principals partits opositors, fins ara molt fragmentats i dividits.

Enmig de tantes paraules gruixudes, tan sols el vicepresident Mahmud Mekki va apostar per una sortida negociada al conflicte polític, desfermat després que Mursi s'atorgués per decret poders quasi absoluts el 22 de novembre. Mekki, un conegut jutge reformista, va oferir a l'oposició la possibilitat de consensuar la modificació dels articles de l'esborrany de la nova carta magna que susciten més rebuig abans del referèndum constitucional, previst per al 15 de desembre.

No obstant, l'acord sembla poc probable. L'oposició és inflexible en la seva petició d'una retirada del decret presidencial, mentre que els islamistes confien a infligir una derrota decisiva als seus adversaris a les urnes.

stats