16/12/2012

El-Masri contra la CIA

2 min
El-Masri  Contra la CIA

El 31 de desembre del 2003, Khaled el-Masri viatjava en un autobús de Macedònia a Sèrbia quan uns agents de la CIA el van segrestar. El-Masri va acabar en una presó secreta a Kabul, l'Afganistan, on el van torturar, sodomitzar, emmanillar i encaputxar mentre li preguntaven per les seves presumptes connexions amb Al-Qaida. En cap moment va poder parlar amb la família, menys encara amb un advocat, i mai li van arribar a imputar cap càrrec. De seguida es va veure que la detenció d'El-Masri havia estat una confusió, però tot i això aquest alemany d'origen libanès encara va haver de passar quatre mesos més desaparegut en una cel·la putrefacta d'un centre de detenció dels nord-americans a l'Afganistan. A finals de maig del 2004, la CIA va lliurar el seu presoner a un aliat, Albània, que el va amenaçar perquè no expliqués a ningú què li havia passat, el va deixar en llibertat i el va col·locar en un vol comercial de retorn a Alemanya.

Aquesta setmana, el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estraburg ha sentenciat que el calvari que El-Masri va haver de passar fa nou anys viola "la decència humana", com deia James Goldston, que l'ha representat davant la Cort. Macedònia li haurà de pagar 60.000 euros d'indemnització. El valor d'aquesta sentència, però, va més enllà. És l'evidència de les pràctiques il·legals que aplica la CIA amb l'excusa de la guerra contra el terror de George Bush. I és un avís per a molts altres estats europeus que van oferir com a mínim una vergonyosa connivència amb els Estats Units perquè utilitzessin el seu espai aeri per als vols il·legals, els seus aeroports per repostar i en alguns casos perquè hi segrestessin persones o hi instal·lessin centres de detenció secrets.

El 2009 un tribunal de Milà va declarar culpables en absència 23 agents de la CIA per haver segrestat i extradit Abu Omar, imam d'aquesta ciutat italiana. Omar va ser traslladat a Egipte i torturat.

Fins a 12 països europeus van estar relacionats amb aquestes operacions il·legals de l'era Bush. Fa només uns mesos el Parlament Europeu -que juntament amb el Consell d'Europa va destapar l'existència d'aquests vols i va obligar a declarar molts governs de la UE- va tornar a reclamar a Lituània, Romania i Polònia que reobrin investigacions independents. Agents del servei d'intel·ligència dels Estats Units han reconegut que a 160 km al nord de Varsòvia hi va haver un d'aquests centres de detenció. També Alemanya, Suècia, Espanya, Irlanda, Grècia, Xipre, Dinamarca, Finlàndia, Itàlia, Portugal i la Gran Bretanya es van tacar les mans. El cas de Khaled el-Masri no va ser una excepció.

stats