RELLEU POLÍTIC
Internacional 19/11/2012

Empat entre els aspirants a succeir Sarkozy

Només uns centenars de vots decidiran si el nou líder de la dreta francesa serà François Fillon o Jean-François Copé. El resultat era ahir a la nit tan ajustat que el partit va decidir no fer-lo públic.

àlex Vicente
2 min
Els militants de la UMP van votar ahir qui volien que dirigís el partit en lloc de Nicolas Sarkozy.

PARÍSLa votació interna per designar un nou líder de la primera força opositora a França, la Unió per a un Moviment Popular (UMP), de l'expresident Nicolas Sarkozy, va concloure ahir amb un empat tècnic entre els dos candidats a dirigir-la, l'ex primer ministre François Fillon i el fins ara secretari general del partit, Jean-François Copé. Només alguns centenars de vots -entre 500 i 1.000, segons les fonts- separaven ahir els dos aspirants, en funció de les informacions arribades de tots dos camps. Les primeres estimacions havien d'arribar a primera hora del vespre, però la màxima incertesa que envoltava el resultat va provocar que el partit no comuniqués cap xifra, a l'espera d'un recompte definitiu.

La votació, en la qual haurien participat prop de la meitat dels militants del partit (sobre un total de 300.000), va tenir lloc entre sospites d'irregularitats i un clima força tens, amb grans cues a les principals ciutats que van obligar els organitzadors a endarrerir l'hora de tancament dels col·legis. L'agre enfrontament entre Fillon i el seu rival, Jean-François Copé, s'havia pronunciat cap al final d'una batalla d'una agressivitat inèdita, marcada per les frases assassines i les acusacions mútues, durant la qual tots dos han marcat perfils i projectes clarament diferents.

Fillon, de 58 anys i hereu de la tradició del gaullisme social que va encarnar Jacques Chirac, ha apostat per ser una figura de consens i defensar un programa més moderat i centrista. De personalitat austera i poc partidari de la sobreexposició mediàtica, ha fonamentat la seva campanya en els grans debats que sacsegen un país temorós de l'agreujament de la crisi econòmica en el seu territori. François Fillon ha promès batre's per la recuperació econòmica de França i s'ha basat en la seva estatura d'home d'estat, fent valer la seva experiència de cap de govern durant els últims cinc anys.

Copé, en canvi, ha emmarcat la seva línia estratègica en la continuïtat amb el Sarkozy més contundent i agressiu, situant la minoria musulmana en el punt de mira per respondre a les inquietuds del segment més dretà de la militància, tal com acostumava a fer l'expresident francès en totes les batalles electorals. Deu anys més jove que Fillon, Copé ha denunciat repetidament el "racisme antiblancs" que, segons la seva opinió, es viu en alguns suburbis amb una elevada població immigrant, i s'ha mostrat intransigent amb la minoria musulmana en nom del laïcisme francès.

Resultat ajustat, crisi a la vista

El resultat ajustat de la consulta interna d'ahir pot fer perillar l'emergència d'un líder clar dins de la formació conservadora. En especial perquè la votació no equival a unes eleccions primàries per designar el candidat presidencial de cara a les generals del 2017. Les veritables primàries, les que seran obertes a tota la ciutadania i no només als militants del partit, s'haurien de celebrar el 2016. I la gran incògnita és saber si aquest partit orfe de Sarkozy i fragmentat en dues meitats aconseguirà mantenir la unitat, ni que sigui de façana, abans de la cita amb les urnes.

stats