Internacional 03/12/2012

Escalada de la crisi entre Mursi i els jutges d'Egipte

Ricard G. Samaranch
2 min
Una partidària de Mursi atura  una periodista que cobria la protesta contra el tribunal.

EL CAIREEn un nou episodi de la tèrbola transició d'Egipte, el Tribunal Constitucional va decidir ahir suspendre l'activitat de manera indefinida a causa de l'assetjament de centenars de militants islamistes. Després de la multitudinària manifestació de dissabte en suport del president Mursi, alguns dels seus simpatitzants es van dirigir a la seu del Tribunal Constitucional i van bloquejar l'accés a l'edifici. L'acció tenia com a objectiu pressionar aquesta institució, que havia d'emetre un veredicte sobre la legalitat del Senat i de l'Assemblea Constituent. Aquest consell va aprovar divendres l'esborrany de la Carta Magna que serà sotmès a referèndum el pròxim dia 15.

"[Els jutges] anuncien la suspensió de les sessions del Tribunal fins que puguin seguir emetent els veredictes i resolucions sense pressions psicològiques o materials", va manifestar l'organisme en una declaració pública. Afegia que senten "un profund dolor pels mètodes d'assassinat psicològic" contra els seus jutges utilitzats pels Germans Musulmans.

En un comunicat públic, Saad Katatny, el secretari general del Partit de la Justícia i la Llibertat, la marca electoral de la confraria, va demanar als manifestants que aixequessin el setge a la institució i permetessin que el Tribunal Constitucional continués la seva feina. Els concentrats no en van fer cas.

Polarització i legitimitats

El país àrab viu un període de profunda polarització arran de la decisió del president Mursi d'atorgar-se poders gairebé absoluts i de convocar un referèndum sobre un esborrany constitucional aprovat només amb els vots dels representants islamistes. La crisi política està lligada a una crisi legal de conseqüències impredictibles. Sense Constitució, Parlament ni tan sols un full de ruta consensuat, no queda clar com sortirà Egipte d'aquest xoc de legitimitats, ni tampoc quines seran les conseqüències legals de la declaració del Constitucional.

En tot cas, el moviment reflecteix una escalada en la confrontació entre l'executiu i l'estament judicial, que ha amenaçat de no supervisar el referèndum, cosa que posa en risc la sortida a la crisi per la qual ha apostat el rais.

stats