INESTABILITAT REGIONAL
Internacional 22/10/2012

Esclat de violència al Líban

Hwaida Saad/robert Worth
3 min
ENFRONTAMENTS SECTARIS ENVERINATS PER LA GUERRA A SÍRIA
 Seguidors de la coalició opositora 14 de Març es van enfrontar ahir a les forces de seguretat, que intentaven aturar l'atac contra la seu del govern libanès. La tensió va esclatar ahir a Beirut després del funeral pel general Wissam al-Hassam, mort divendres en un atemptat amb cotxe bomba, que va fer vuit morts i desenes de ferits a la capital libanesa.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTEls soldats libanesos van llançar gasos lacrimògens i trets a l'aire per intentar frenar els manifestants que escalaven la tanca que protegeix la seu del govern a Beirut. Va ser l'esclat de violència que va seguir l'emotiu funeral celebrat ahir a la capital libanesa per les víctimes del cotxe bomba que divendres va matar el general Wissam al-Hassan i vuit persones més.

Les imatges de televisió mostraven una multitud, majoritàriament d'homes armats amb pals, que s'enfrontaven amb una policia antiavalots de camuflatge. Núvols de gas lacrimogen flotaven en l'aire. La tensió no es va calmar fins a la intervenció dels líders polítics de l'oposició.

De bon matí milers de persones d'arreu del Líban es van reunir al centre de Beirut pel funeral del general Al-Hassan, dirigint la seva ira contra Síria, a qui culpen del cotxe bomba de divendres. Les forces de l'oposició havien fet una crida per un multitudinari "dia de la ira" contra el règim sirià de Baixar al-Assad i els seus aliats libanesos, que lideren la fràgil coalició governamental. L'atemptat contra el cap dels serveis de seguretat del Líban va incrementar el temor que la guerra civil siriana s'estengui més enllà de les seves fronteres.

Quan els taüts, coberts amb la bandera libanesa, del general Wissam al-Hassan i el seu escorta van desfilar davant la multitud reunida a la plaça dels Màrtirs de Beirut, la gent va començar a cridar eslògans contra el president sirià Al-Assad, i contra Hezbol·lah, el seu aliat i força dominant de la coalició governamental al Líban. Molts portaven també banderes dels rebels sirians. "Han mort Wissam, però som dos milions de Wissams", deia una dona de 63 anys que era a la plaça. Un altre home gran s'hi afegia: "Prometo que quan Baixar caigui, aniré a Síria".

Entre la por i la ràbia

La presència als carrers de la capital va ser menor del que s'esperava ahir, fet que demostra que la por és més forta que la ràbia provocada pel cotxe bomba que divendres va arrencar les façanes d'alguns edificis de la veïna plaça Sassine, al cor del Beirut est cristià.

L'atemptat ha provocat una crisi de govern al Líban, que ha empitjorat la tensió sectària que es va desfermar amb la guerra de Síria. El general Al-Hassan era sunnita i, des de fa un any, el rebuig de la comunitat sunnita libanesa contra el moviment xiïta de Hezbol·lah s'ha anat fent cada cop més explícit. El conflicte sirià també ha fet créixer una forta oposició sunnita contra el règim alauita de Baixar al-Assad i la seva família.

El president libanès, Michel Suleiman, que ahir al matí va assistir a la cerimònia prèvia als funerals, va destacar el patriotisme del general Al-Hassan. Tant el president com el primer ministre, el sunnita Najib Mikati, van deixar ben clar que l'assassinat del cap dels serveis de seguretat havia estat una revenja clara de Damasc. El general va detenir a l'agost un important aliat del règim sirià al Líban, acusat d'un atemptat amb bomba contra la seu del govern. El general Al-Hassan, però, també va rebre el reconeixement del cap d'estat i el del govern per haver treballat els últims anys per destapar la xarxa d'espionatge israeliana que operava al país.

Els assistents al funeral de la plaça dels Màrtirs, però, van escridassar el primer ministre Mikati, a qui acusen de trair la seva pròpia comunitat per haver pactat un govern de coalició amb Hezbol·lah.

L'escena política libanesa està completament dividida pels diferents pols de poder regional. Mentre l'oposició libanesa s'alinea amb Washington i l'Aràbia Saudita, la coalició governamental té el suport de l'Iran i Síria.

stats