ITÀLIA
Internacional 14/12/2012

Europa fa pinya al voltant de Mario Monti

Merkel i Hollande estan d'acord en una cosa: no volen ni sentir a parlar del retorn de Silvio Berlusconi a la política italiana. La dreta i els socialistes europeus fan pinya en defensa de Mario Monti.

Raquel Correa
2 min
Europa fa pinya al voltant de Mario Monti

BRUSSEL·LESSilvio Berlusconi va assistir ahir a la reunió que els caps de cartell del Partit Popular Europeu van celebrar hores abans de la cimera europea. Per sorpresa també hi va assistir el cap del govern tecnocràtic d'Itàlia, Mario Monti. El Cavaliere va ser el protagonista indiscutible de la jornada, però només per fer evident que la dreta europea li dóna l'esquena i prefereix el seu successor, amb qui protagonitza ara la batalla per les pròximes eleccions italianes.

D'esquerra a dreta, tot Europa es va bolcar ahir a mostrar el seu suport al primer ministre italià, Mario Monti, davant la temuda reaparició en escena de Berlusconi, que la setmana passada va anunciar que es presentaria a les eleccions després que el seu partit retirés el suport al govern tecnocràtic i forcés la dimissió de Monti. Un a un, els líders europeus van deixar clar que el professor Monti és l'home de confiança de Brussel·les -i, encara més important, de Berlín- i que confien en ell perquè continuï assegurant l'estabilitat de l'economia italiana, clau per a les finances de la moneda única.

Canvi de papers

I tot i que, de sempre, Berlusconi és l'home extravagant sense fre i Monti juga el paper de l'ortodòxia continguda, ahir l'anècdota inesperada la va protagonitzar Monti, quan va aparèixer per sorpresa a la trobada dels populars europeus. Una reunió a la qual només assisteixen membres del partit i no figures polítiques com Monti, que, tot i identificat amb el centredreta, ha portat les regnes del govern italià en condició d'independent.

Un cop a la reunió, però, sembla que el primer ministre dimissionari no va fer res més que rebre copets a l'esquena. Tant és així que fins i tot va córrer el rumor, després desmentit, que la mateixa cancellera Angela Merkel li havia demanat que es presentés a les eleccions.

Suport també dels socialistes

La pluja de suports, però, no va venir només dels seus companys de família política sinó també de les files socialistes. Un dels líders que més obertament va escenificar aquesta aposta per Monti va ser el president francès, François Hollande, que, després de saludar-lo afectuosament davant les càmeres, el va definir com "l'home que ha permès a Itàlia aixecar-se i tenir un paper clau, i que ha fet que sigui avui un país respectat".

El més contundent dels suports a Mario Monti, però, va venir del seu suposat futur rival. Silvio Berlusconi ja havia avançat a Roma que si el tecnòcrata es presentava, ell es faria enrere, però ahir va fer un pas més. "He demanat a Monti que sigui el candidat de tots els moderats", va assegurar Berlusconi després de corroborar que el tecnòcrata era el preferit per liderar el centredreta italià.

Monti, però, no va recollir el guant i va sentenciar que la cimera europea no era "ni el lloc ni el moment" per anunciar si es presentaria com a candidat. Només va intentar calmar els ànims sentenciant que "sigui quin sigui el pròxim govern italià, es comprometrà amb el projecte d'integració europea".

stats