Internacional 04/07/2015

Europa insisteix: un no debilitaria “radicalment” la posició d’Atenes

Esther Herrera
2 min
El president  de la Comissió Europea,  Jean-Claude Juncker, ahir  a Luxemburg.

Brussel·lesEls grecs encaren un cap de setmana decisiu que decidirà la direcció de les negociacions amb les institucions europees i, sobretot, el futur del país. El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va recordar ahir que un no en el referèndum portaria les autoritats hel·lenes a una posició “radicalment debilitada”. “Fins i tot si hi ha un sí haurem d’afrontar una negociació difícil”, va afegir Juncker, tot i que el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va anar un pas més enllà. “En realitat ja no hi ha cap base per negociar”, afirmava en una entrevista al diari econòmic alemany Handelsblatt.

De moment, però, Brussel·les no sembla que es plantegi una sortida de Grècia de la zona euro, i les paraules del president de la CE buscaven respondre a l’executiu hel·lè, que insisteix que amb un no de la població les autoritats hel·lenes tindran una posició més forta per abordar un nou programa de rescat, com va assegurar recentment el ministre de Finances grec, Iannis Varufakis. La Comissió Europea, que durant els últims mesos ha tingut un paper de mediadora, no vol posar més pedres en el camí grec, si bé és cert que el fracàs de les negociacions per l’extensió del segon rescat complica més les relacions Atenes-Brussel·les. “Si els grecs voten no, ho hauran fet tot menys reforçar la posició negociadora grega”, va reblar Juncker des de Luxemburg.

El president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, també va parlar ahir sobre la situació de Grècia, un país al qual vaticina “un futur complicat” independentment de quin sigui el resultat de la consulta de demà. “Qualsevol polític que digui que votant no en el referèndum les coses seran més fàcils, simplement es burla de la gent”, va etzibar després d’una reunió amb el seu gabinet a Holanda, país del qual és titular de Finances. I ràpidament va rebre una resposta de l’executiu grec. “Sembla que [Dijsselbloem] no entén que el paper del president de l’Eurogrup és buscar compromisos en les diferències i rebaixar les tensions”, van opinar fonts del ministeri de Finances.

Alemanya no afluixa

La línia més dura contra Grècia, però, la protagonitza el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, que talla les esperances del govern d’Atenes de rebre més ajudes en els dies següents a la consulta. En un extracte d’una entrevista -avançada ahir- al diari Bild, Schäuble adverteix que les negociacions amb Atenes “seran sobre una base completament nova i en condicions econòmiques més difícils”. L’alemany insisteix que les condicions de l’anterior programa ja van expirar.

stats