PRÒXIM ORIENT
Internacional 04/12/2012

Europa, molesta amb Israel

Israel tirarà endavant el seu pla de construir nous assentaments entre Jerusalem est i Cisjordània. Ho farà tot i que uns quants països europeus li van expressar ahir el seu malestar per la iniciativa.

Marc Vidal
3 min
L'INDRET DE LA POLÈMICA
 Un campament beduí als afores de Jerusalem est davant de Ma'aleh Adumim, un dels assentaments més importants de Cisjordània, a l'indret on el govern d'Israel vol construir els 3.000 nous habitatges que han provocat les protestes d'Europa, ja que podrien ser un entrebanc per a la represa de les negociacions.

BARCELONAEn un gest inèdit, Londres, París, Madrid, Estocolm i Copenhaguen van expressar ahir als ambaixadors israelians corresponents el seu malestar per l'anunci de construir nous assentaments com a resposta a l'ingrés de Palestina com a estat observador no membre de les Nacions Unides.

La construcció de 3.000 habitatges nous -un projecte conegut amb el nom E1- entre Jerusalem est i l'assentament de Ma'aleh Adumim amenaça de dividir en dos Cisjordània i convertir en paper mullat les fronteres del 1967 amb què, precisament, Palestina va ser reconeguda la setmana passada a l'ONU.

Aquestes qüestions -que molts veuen com a entrebancs per a la represa de les negociacions de pau- són les que han disgustat els governs europeus que ahir, en diferents graus, van fer saber el seu malestar a Israel. "El pla d'assentaments alterarà la situació sobre el terreny i amenaça la viabilitat de la solució dels dos estats", va assegurar el secretari d'estat pel Pròxim Orient del govern britànic, Alistair Burt, que va convocar al Foreign Office l'ambaixador d'Israel a Londres.

"Els assentaments són il·legals segons la llei internacional, minen la confiança per reprendre el diàleg entre les parts i constitueixen un obstacle per a la pau i la solució dels dos estats", va explicar ahir el ministre d'Afers Estrangers francès, Laurent Fabius. Era el missatge que havien fet arribar a l'ambaixador israelià a París, que també havia estat convocat al Quai d'Orsay.

De la mateixa manera, l'ambaixador d'Israel a Madrid es va haver de presentar al ministeri d'Afers Estrangers espanyol, on el director general pel Magrib, l'Àfrica, el Mediterrani i el Pròxim Orient, Ignacio Ibáñez, li va expressar el "disgust" del govern espanyol pels nous assentaments i per la congelació de la transferència d'impostos a l'Autoritat Palestina.

"Hem deixat clar que Israel considera la iniciativa de Palestina a l'ONU com una violació dels acords d'Oslo [que van suposar la creació de l'Autoritat Nacional Palestina el 1993]", va assegurar ahir el portaveu de l'ambaixada israeliana a Madrid, Lior Haiat, després de la reunió al ministeri. "Ja vam advertir que un vot favorable a l'ingrés de Palestina a l'ONU, com el que va fer Espanya, complicaria les coses, i això és el que ha passat", va dir Haiat.

El ministeri d'Afers Estrangers rus també es va unir a les veus crítiques contra Israel, a qui va demanar que "reconsiderés" l'expansió dels assentaments, un projecte que podria tenir "un impacte negatiu en els esforços per rellançar les converses israeliano-palestines", va assegurar Moscou en dos missatges a Twitter.

Estats Units reclama contenció

Fins i tot els Estats Units, que es van alinear amb Israel en la votació a l'ONU, van reclamar "contenció" i "evitar accions contraproductives" al govern hebreu en una declaració del portaveu de Barack Obama, Jay Carney. "Reiterem la nostra oposició als assentaments jueus i a la construcció a Jerusalem est", va dir des de la Casa Blanca.

Però Israel no es va deixar impressionar pel desplegament diplomàtic internacional contra els seus plans i el gabinet del primer ministre, Benjamin Netanyahu -que afronta eleccions aquest mes de gener-, va assegurar que el seu govern continuaria defensant els seus "interessos vitals" i, tot i la pressió, "no hi haurà cap canvi en la decisió que s'ha pres".

Per la seva banda, el cap dels negociadors palestins, Nabil Xaath, va assegurar que els retrets europeus a Israel eren una actitud "que havien esperat durant molt de temps". I va afegir: "Ens ajuden i ho valorem, i esperem que els EUA facin un gest semblant", va dir.

stats