TERRORISME
Internacional 13/03/2015

Europa reforçarà el control de les fronteres externes al juny

Es crearà una unitat per “netejar” els continguts digitals jihadistes

Laia Forès
3 min
La policia espanyola ha detingut aquesta setmana dos presumptes jihadistes a Ceuta preparats per atemptar.

Brussel·lesDos mesos després dels atemptats de París, la Unió Europea (UE) comença a traçar el seu full de ruta per lluitar conjuntament contra la nova amenaça global: el terrorisme jihadista. Europa reforçarà el control de les seves fronteres exteriors, tant terrestres com aeroportuàries, abans de l’estiu. Els ministres d’Afers Interiors de la UE van acordar ahir posar en marxa com a màxim al juny una nova estratègia de controls fronterers.

La millora passa sobretot per augmentar el control dels europeus -la majoria de terroristes que atempten a Europa tenen passaport comunitari- que entren i surten de la UE. “Un nombre cada vegada més important de ciutadans dels nostres països es comprometen en operacions terroristes a Síria i l’Iraq”, advertia ahir el ministre d’Interior francès, Bernard Cazeneuve.

La normativa de l’acord que regula el control de les fronteres externes, Schengen, prohibeix explícitament fer controls sistemàtics als ciutadans europeus, però deixa oberta la porta a fer-ne de selectius. Es poden posar punts d’inspecció de passaports només en alguns vols “calents”, com els que tenen com a procedència o destí Turquia, la porta d’entrada a Síria per a la majoria de ciutadans comunitaris que s’uneixen als jihadistes que operen al país. La inspecció inclourà no només el control de la identitat sinó també la confrontació dels passaports amb dades policials per detectar, per exemple, europeus a qui s’ha prohibit sortir del país.

Controls proporcionals

“Els controls en cap cas poden ser sistemàtics. És a dir, que no es poden instal·lar punts d’inspecció permanentment, però sí que es poden fer controls a tots els passatgers d’un vol concret, per exemple. I sempre seran controls respectuosos i proporcionals”, expliquen fonts comunitàries. En qualsevol cas, encara no s’han determinat els criteris a l’hora de fer aquestes inspeccions.

Els governs de la UE esperen una proposta de la Comissió Europea, que arribarà en les pròximes setmanes i no serà pública. Els criteris seran confidencials però les mateixes fonts comunitàries subratllen que s’aplicarà “l’estat de dret” i, per tant, no podran ser controls basats en criteris com la raça i la religió.

Els governs europeus es van posar d’acord ahir a impulsar aquest canvi en el control de les fronteres externes, però alguns estats membres van reclamar anar més enllà i reformar el tractat de Schengen per permetre que les inspeccions siguin sistemàtiques. “Necessitem com més aviat millor controls sistemàtics i coordinats perquè és la condició de l’eficàcia d’Europa davant el risc terrorista”, va assegurar el titular d’Interior francès. Per fer una reforma de Schengen, una reivindicació també del coordinador antiterrorista europeu, Gilles de Kerchove, es necessitaria unanimitat entre els 26 països que apliquen el tractat.

Radicalització a internet

La UE també posarà en marxa a l’estiu, al mes de juliol, una unitat policial especial que coordinarà l’Europol, l’agència europea que agrupa els cossos policials dels diferents països comunitaris, que rastrejarà i “netejarà” els continguts a internet que incitin a la radicalització i a la incitació a cometre atemptats terroristes. “Aquesta eina ens permetrà ser més eficaços en la lluita contra l’adoctrinament i el fenomen del llop solitari”, va dir el ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz.

L’OTAN, disposada a ajudar Líbia i l’Iraq

L’OTAN està disposada a buscar fórmules per ajudar dos dels països més afectats pel jihadisme, Líbia i l’Iraq, a lluitar contra el fenomen. El secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, va explicar ahir que està estudiant com fer-ho sense necessitat de desplegar forces aliades sobre el terreny. “La violència terrorista s’està estenent”, va admetre Stoltenberg ahir des de Madrid, on es va reunir amb el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo.

Com a exemple, el màxim dirigent de l’OTAN va posar el cas de Líbia, on ja ha aparegut l’Estat Islàmic. Stoltenberg va revelar que l’Iraq també ha demanat ajuda als països de l’Aliança per fer front a l’avenç de l’Estat Islàmic. L’OTAN està estudiant la petició.

stats