RELLEU A L'ELISI
Internacional 15/05/2012

França inaugura l'era Hollande

François Hollande prendrà avui el relleu de Nicolas Sarkozy. El nou president francès serà investit en una cerimònia sòbria i austera, en la línea de la nova etapa que el socialista vol inaugurar.

àlex Vicente
3 min
EL DIA ABANS DE CANVIAR DE PAPER El president electe francès, François Hollande, amb Ségolène Royal i un altre membre del Partit Socialista al costat,  ahir en la seva arribada al consell nacional de la formació, l'últim al qual assistia com a diputat. Avui Hollande i Sarkozy  es trobaran al Palau de l'Elisi per a la cerimònia del traspàs de poders.

PARÍSPer un atzar del calendari, François Hollande prendrà avui possessió del càrrec de nou president francès exactament un any després del fet inesperat que va alterar el seu rumb polític. Avui es compleixen dotze mesos des que va esclatar l'escàndol sexual que va eliminar Dominique Strauss-Kahn de la cursa presidencial, el fet determinant en l'improbable ascens a la primera línia protagonitzat per l'home que avui assoleix el poder a França.

La investidura estarà marcada per un tarannà més sobri que les cerimònies organitzades pels seus predecessors. L'equip d'Hollande, amb el diputat d'origen barceloní Manuel Valls al capdavant, ha organitzat fins a l'últim moment una celebració inscrita en els rituals republicans, però aliena als tics fastuosos dels anteriors presidents gals. La presidència normal que va prometre el nou cap d'estat ja és aquí.

Hollande serà investit aquest matí a l'Elisi, on es produirà el traspàs de poders de mans de Nicolas Sarkozy, que abandonarà la presidència sense fer cap declaració pública, en la línia de màxima discreció adoptada des que va assumir la seva derrota a les urnes. El nou president hauria de pronunciar un discurs d'agraïment al poble francès, més institucional que polític.

Després, Hollande dinarà amb els cinc primers ministres socialistes encara vius que l'han precedit en l'exercici del poder: Pierre Mauroy, Laurent Fabius, Michel Rocard, Édith Cresson i Lionel Jospin. És una manera d'inscriure l'etapa que avui comença en la continuïtat amb François Mitterrand, però també amb la breu etapa de progrés que va acompanyar la victòria de Jospin, mentor polític del nou president francès. En canvi, no hi assistiran ni els seus quatre fills ni els tres de la seva companya, Valérie Trierweiler, perquè la parella no ho ha considerat adequat. Tot el contrari del que va fer Sarkozy el 2007, quan va situar en primera línia la seva família.

Homenatges a Ferry i Curie

A la tarda tindrà lloc un altre dels actes previstos pels rituals republicans, que permet que cada nou president reti homenatge a diferents personatges històrics. Mitterrand va triar Jean Jaurès, i Chirac, el general De Gaulle, mentre que Sarkozy va preferir el resistent comunista Guy Moquet, afusellat durant la invasió nazi. Per la seva banda, Hollande ha escollit presidir una cerimònia en honor de Jules Ferry, una figura exemplar per a l'esquerra francesa, que a finals del segle XIX va fundar l'escola pública, laica, obligatòria i gratuïta. Després portarà una corona de flors a l'institut Marie Curie per retre homenatge a la científica francesa. Així, el nou president pretén subratllar "les prioritats del quinquenni, com l'educació, la joventut i la recerca", tal com va expressar ahir Valls. Acabades les celebracions protocol·làries, Hollande volarà cap a Berlín, on es reunirà amb la cancellera Angela Merkel durant un sopar de feina en què abordaran l'agenda europea.

A primera hora de la tarda, s'hauria de saber el nom del nou primer ministre francès, que comunicarà la composició del govern dimecres. Totes les travesses apunten a un gran favorit: Jean-Marc Ayrault, el cap del grup parlamentari socialista des del 1997 i l'històric alcalde de Nantes, amb qui François Hollande manté una relació de perfecta complicitat i amb qui comparteix un perfil discret i auster compatible amb la nova orientació que el nou president vol donar a la investidura.

El primer canvi de la legislatura ha estat un mutisme inhabitual: no s'ha filtrat cap nom respecte a l'equip de govern i el misteri es manté pràcticament intacte. Els últims rumors apuntaven ahir l'exministra de les 35 hores, Martine Aubry, com a nova número dos del govern, al capdavant d'un gran ministeri europeu a càrrec de combatre les grans dificultats que afronta el continent. El que és segur és que el govern estarà format per quinze ministres i que, per primera vegada en la història francesa, serà plenament paritari.

stats