FOCS
Internacional 12/08/2016

França viu el pitjor incendi des del 2003

Un altre foc crema a l’illa portuguesa de Madeira i obliga a evacuar més d’un miler de persones

Bernat Surroca
4 min
EL FOC, A TOCAR DE LES CASES França va mobilitzar més de 2.500 efectius i diversos avions per aconseguir frenar el foc, que va avançar ràpidament per una zona molt poblada del sud de França per culpa de les condicions climàtiques. Les flames van cremar diverses cases i una escola, i van obligar a desallotjar milers de persones.

Barcelona“Tot s’ha cremat, la casa, el cotxe... No queda res”. Aquestes són les paraules d’un veí de la localitat de Vitrolles, afectada pel foc. França està vivint un estiu marcat pels incendis, els més greus des de l’any 2003. També Portugal viu en alerta pels nombrosos focs actius arreu del país. Les altes temperatures, les poques pluges i, sovint, les imprudències humanes converteixen petits focs en grans incendis devastadors. Malgrat els constants avisos de les autoritats advertint de l’elevat risc d’incendi, cada any per aquestes dates s’han de lamentar morts, ferits, evacuats i milers d’hectàrees calcinades per les flames. Aquest estiu no és una excepció i tant al sud de França com a l’illa portuguesa de Madeira un gran nombre d’efectius estant fent front a diversos incendis que hi cremen des de fa dies.

El foc, a les portes de Marsella

Una hectàrea equival, aproximadament, a un camp de futbol. Aquesta comparació pot ser adient per entendre la devastació que ha suposat el foc a la regió mediterrània de la Provença - Alps - Costa Blava, al sud de França. En poques hores, les flames van provocar diversos ferits -quatre bombers estan en estat greu després de ser envoltats pel foc-, milers d’evacuats, desenes de cases cremades i més de 3.000 hectàrees arrasades pels diversos focs. Segons van confirmar les autoritats franceses, els més de 2.500 efectius desplegats sobre el terreny i els diversos avions francesos i italians van aconseguir controlar el foc, tot i que ahir encara quedaven alguns fronts actius.

El foc va començar dimecres prop de la ciutat de Rognac, a menys de 30 quilòmetres de Marsella, per causes que encara es desconeixen. “La sequera dels últims mesos i el fort vent eren una bomba de rellotgeria”, va lamentar el cap d’extinció d’incendis. Malgrat que la policia va interrogar un home sospitós d’haver provocat l’incendi, el ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve, va informar que “encara és massa aviat per afirmar que l’incendi hagi sigut intencionat”.

Des de Rognac, i animat per les condicions meteorològiques adverses, el foc va avançar en totes les direccions i de manera ràpida (a més de dos quilòmetres per hora, segons van informar mitjans locals) en una zona densament poblada. Un dels fronts va arribar fins a les portes de la ciutat de Marsella, la segona més important del país i on viuen més de 850.000 persones. Alhora, un altre front va avançar cap al municipi de Fos, prop de la desembocadura del riu Roine, i va ser frenat prop d’una important zona industrial que emmagatzema dipòsits de petroli.

La premsa francesa s’ha fet ressò de la magnitud de l’incendi i l’ha comparat amb els de l’any 2003. A finals de juliol de fa 13 anys, diversos focs provocats van afectar la mateixa regió i van provocar la mort de cinc persones i van calcinar més de 8.000 hectàrees.

En risc el casc antic de Funchal

Més enllà de França, l’altre foc important que crema és el de l’illa de Madeira. Portugal està vivint un estiu devastador pel que fa als incendis: aquest agost ja han cremat més de 25.700 hectàrees, una superfície més gran que el total dels anys 2014, 2008 i 2007, segons dades oficials.

Els focs de Madeira han afectat, principalment, la capital de l’arxipèlag portuguès, Funchal, on viuen unes 120.000 persones. Les flames han provocat tres víctimes mortals, centenars de ferits (la majoria de poca gravetat) i un miler d’evacuats. La policia va detenir ahir un jove de 24 anys, veí de la ciutat, acusat de provocar l’incendi, que va començar prop de la localitat i va avançar ràpidament ajudat pel fort vent, la calor i la sequera, fins a arribar a amenaçar el centre històric de la ciutat.

Davant la gravetat de la situació, l’executiu regional de Madeira ha hagut de demanar ajuda a Lisboa, tant per a les tasques d’extinció com per a la posterior reconstrucció d’infraestructures i la recuperació de les activitats econòmiques i socials afectades pel foc.

Els bombers han aconseguit controlar la situació tot i que ahir encara hi havia dos fronts actius. Malgrat aquest control, un bon nombre d’efectius segueixen desplaçats per l’illa per seguir amb les tasques d’extinció i evitar que revifin les flames. De nou, les condicions meteorològiques adverses, sumades aquest cop a l’orografia escarpada del territori, han dificultat molt la feina dels bombers. Des de l’Ajuntament, les autoritats lamentaven ahir que les flames hagin arrasat més de la meitat del Parc Ecològic de Funchal, un important nucli turístic.

Amb l’incendi sota control, la ciutat intenta recuperar la normalitat. Madeira és una de les zones més turístiques de Portugal, especialment durant l’estiu. “Cal començar la reconstrucció, tornar a la normalitat i restablir la confiança de tot el món en Madeira com un destí turístic segur i de qualitat”, va afirmar ahir el primer ministre portuguès, António Costa, durant una visita a l’illa.

Però el de Madeira no és l’únic incendi que afecta Portugal. El país està en alerta pels nombrosos focs, molts dels quals provocats. Una situació que ha obligat el país a demanar ajuda a la Unió Europea.

stats