PRESSIÓ A DAMASC
Internacional 14/06/2012

França planteja intervenir a Síria

Fracassat tot intent de diàleg, França proposa finalment una opció militar a Síria. El flux d'armament pesant tant rus com de països que proveeixen els rebels ha empès el país a una guerra civil.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
DE TRETS A OBUSOS Una imatge difosa per l'oposició siriana d'una manifestació dimarts a la ciutat de Daraa, que mostra en primer pla armament pesant utilitzat pel règim. Damasc va informar ahir que les seves tropes havien "netejat de terroristes" la població d'Al-Haffa, assetjada des de feia nou dies per les forces de seguretat. Es tem que s'hi hagi perpetrat una matança.

BARCELONA.L'arribada d'armament pesant des de l'estranger a Síria ha multiplicat l'espiral de violència en què viu immers el país. Si bé dimarts el secretari general dels Cascos Blaus ja parlava d'una guerra civil a "gran escala", ahir França es va afanyar a utilitzar el mateix terme per plantejar per primera vegada amb detalls l'opció d'una intervenció militar al país. El flamant ministre d'Exteriors de François Hollande va fer un pas endavant respecte a les propostes que ja havia llançat el president francès i va demanar al Consell de Seguretat de les Nacions Unides obligar el president sirià, Baixar al-Assad, a complir per la força el pla de pau de l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab per Síria, Kofi Annan.

"Necessitem un cop accelerador al Consell de Seguretat i col·locar el pla d'Annan sota el paraigua del Capítol 7", va dir el líder de la diplomàcia francesa, Laurent Fabius, des de París. "Això vol dir fer-lo obligatori per la força sota el càstig d'importants sancions", va agregar. Una resolució del Capítol 7 de l'ONU significa fer complir la pau per vies militars, si és necessari. Per tant, si es té en compte el pla de pau d'Annan, s'haurà de vetllar per protegir els civils i garantir que es puguin manifestar pacíficament sense riscos.

Crida a escollir un bàndol

"Faig una crida al poble sirià perquè esculli un bàndol", va concloure Fabius. França ja l'ha feta i, de sotamà, Rússia i els Estats Units també. En una roda de premsa dimarts amb el president israelià, Shimon Peres, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va carregar durament contra Rússia perquè està subministrant helicòpters d'atac a Al-Assad que tenen civils com a objectiu. "Hem interpel·lat els russos perquè parin el seu subministrament continu d'armament a Síria -va dir la mandatària-. Insisteixen que no ens hauríem de preocupar i que tot el que estan subministrant no està relacionat amb les accions internes. Salta a la vista que això no és veritat".

El seu homòleg rus no va trigar a respondre a les acusacions. Durant una visita a l'Iran ahir, Serguei Lavrov va assegurar que "tots aquests contractes només incumbeixen bateries antiaèries". I va començar a carregar: "No estem proveint Síria o cap altre lloc amb coses que poden utilitzar-se en combat contra manifestants pacífics, a diferència dels EUA, que regularment subministren armament d'aquest tipus a la regió. Per alguna raó consideren que això és normal", va afegir.

L'encreuament d'acusacions, ara per armar tant règim com oposició, posa de manifest que la proposta de França al Consell de Seguretat no pot topar amb altra cosa que amb el mur legal infranquejable del veto rus. Fabius va plantejar ahir com a primera opció per intervenir una zona d'exclusió aèria, la mateixa que va ser aplicada l'any passat durant la revolta a Líbia.

Final tràgic al setge d'al-Haffa

Però els retrets entre els EUA i Rússia posen de manifest que realment hi ha algú al darrere d'un exèrcit opositor cada vegada més ben armat i capaç de suportar setges i alliberar ciutats, com també hi ha algú darrere dels nous helicòpters de combat que ha documentat la missió d'observadors de l'ONU, foragitada ahir a trets i cops de la població d'Al-Haffa.

Aquesta localitat, a 50 km del Líban, ha estat l'escenari d'un setge de les forces del règim durant els últims nou dies. Les autoritats sirianes van anunciar ahir que havien restaurat la seguretat i la calma a la zona, després de netejar-la de "grups terroristes", mentre que els rebels van al·legar una retirada tàctica. Segons l'oposició, la ciutat estaria ara en mans de les xabiha , els sicaris d'Al-Assad, que no deixen més que massacres allà on van.

stats