LA GUERRA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 28/08/2012

França reconeixeria un govern provisional a Síria

2 min
Un grup de sirians en un camp rebel provisional a la frontera amb Turquia esperen accedir al país.

BEIRUT.El president francès, François Hollande, va demanar ahir a l'oposició siriana que creï un govern provisional i va prometre que el reconeixerà oficialment un cop creat.

El comunicat d'Hollande és la maniobra d'un líder occidental que més pressió ha posat al règim del president sirià, Baixar al-Assad. Tot i que els Estats Units, el Regne Unit i altres països occidentals han demanat la dimissió d'Al-Assad i han donat suport a l'oposició amb ajuda no letal, mai s'han compromès explícitament a reconèixer un govern provisional format pel conjunt d'enemics polítics del president.

El discurs d'Hollande durant una conferència anual per a diplomàtics francesos a París va arribar mentre la violència continuava convulsionant Síria, des d'on també arribaven nous signes d'una onada de milers de persones que busquen refugi a les fronteres d'un país que fa divuit que està mesos immers en el conflicte.

"França demana a l'oposició siriana que formi un govern provisional -inclusiu i representatiu- que pugui convertir-se en el representant legítim de la nova Síria", van citar ahir les agències de notícies a Hollande durant el seu discurs al Palau de l'Elisi. "França reconeixerà el govern provisional de Síria un cop s'hagi format".

Hollande també va unir-se a les alertes nord-americanes i britàniques al govern d'Al-Assad que l'ús d'armes químiques justificaria una intervenció militar.

Bombes sobre Damasc

Els combats van endurir-se ahir al límit a l'est de Damasc l'endemà que un grup d'habitants d'una ciutat al sud de la capital enterressin les víctimes d'un dels episodis més mortífers del conflicte. Diversos testimonis i grups d'activistes van dir ahir que els atacs de la setmana passada van deixar centenars de morts a Daraia, una ciutat pròxima a Damasc.

A la frontera de Síria amb Turquia el nombre de ciutadans que intenten fugir del país semblava augmentar ahir, amb gairebé 10.000 persones amuntegades en territori sirià esperant el permís per creuar, segons va dir un membre del govern turc. "Hi ha gent que literalment dorm al costat de la carretera", va dir el funcionari, que parlava sota la condició d'anonimat.

Turquia ha acollit més de 80.000 sirians, registrats per l'ACNUR, l'agència de les Nacions Unides per als refugiats. Turquia ha construït nou camps fins ara per acomodar-los i està lluitant per construir-ne sis més. De moment acull temporalment 19.000 sirians en hostals d'estudiants mentre els nous camps s'acaben de crear.

El govern turc ha dit que el país està preparat per acollir un màxim de 100.000 refugiats del país veí i per ara segueix sense quedar clar què passarà amb la resta de persones que busquin protecció quan aquest límit se superi.

stats