Internacional 29/08/2016

Gairebé 9.000 refugiats menors d’edat desapareguts a Alemanya

L’any passat van arribar a Alemanya molts nens i joves sense la companyia de pares o altres adults

I.ll.
2 min
Grup de refugiats arribant a l’estació de tren  de Passau, al sud d’Alemanya.

HamburgSón xifres espantoses. L’1 de juliol, 8.991 refugiats menors d’edat que van arribar a Alemanya el 2015 estaven en lloc desconegut. Això és el que ha comunicat l’Oficina Federal d’Investigació Criminal (BKA) a petició del diari Neue Osnabrücker Zeitung. Aquesta xifra representa gairebé el doble de la que es va registrar a començaments del 2016, quan 4.749 nens i joves refugiats van ser donats com a desapareguts.

La major part d’aquests menors d’edat tenen entre 14 i 17 anys (8.046), i el nombre de nens de menys de 13 anys que figuren en lloc desconegut també és molt alt: 867. A més, la BKA informa que hi ha 78 persones de més de 18 anys que van arribar en plena onada massiva de refugiats l’any passat i de les quals tampoc es té constància d’on són.

L’any passat van arribar a Alemanya molts nens i joves sense la companyia de pares o altres adults. L’Oficina Federal d’Investigació Criminal explica que rere la majoria dels casos de menors que ara es donen com a desapareguts no hi hauria un rerefons criminal. “No hi ha coneixements concrets que una part dels refugiats menors d’edat que han desaparegut a començaments d’any hagin caigut en mans de criminals”, han apuntat les autoritats policials. “Sovint els nens no marxen sense plans, sinó que volen anar a veure els seus pares, familiars o coneguts a altres ciutats alemanyes o fins i tot a altres països europeus”, ha afegit la BKA.

L’estadística, per tant, es desfigura per la part alta: si els nens han arribat a reunir-se amb les seves famílies, sovint les autoritats alemanyes no reben cap notificació i els noms es mantenen en el banc de dades de persones buscades. Amb freqüència passa també, admet la BKA, que es fan diversos registres de dades, perquè els joves tornen a notificar la seva estada en un altre punt, perquè han perdut el passaport i s’ha de registrar una altra documentació o perquè el nom dels menors s’ha escrit de diferents maneres.

A escala europea no hi ha dades actuals sobre el nombre de refugiats menors d’edat desapareguts. L’Europol remet a un càlcul del febrer, quan almenys 10.000 nens i joves no acompanyats per cap adult van donar-se per desapareguts en arribar a Europa. Molts estan sota custòdia de la seva família, però en altres casos no es pot descartar que hagin caigut en mans criminals.

El president de la institució benèfica alemanya per a nens, Thomas Krüger, apunta que l’alta xifra de menors desapareguts desperta la por que hagin pogut ser explotats laboralment, sexualment o per al comerç amb òrgans humans. “No ens podem conformar amb l’explicació que el destí de molts nens i joves no estigui aclarit”, critica Krüger, mentre insta les autoritats a intensificar la recerca dels menors que estan en lloc desconegut.

stats