ÀFRICA
Internacional 03/12/2016

Gàmbia decideix a les urnes acabar amb el dictador que duia 22 anys al poder

Marta Rodríguez
2 min
Gàmbia decideix a les urnes acabar amb el dictador  que duia 22 anys al poder

BarcelonaTransició pacífica

Doble sorpresa a Gàmbia. Primer perquè un dictador que feia 22 anys que es mantenia al poder ha perdut unes eleccions que ell mateix havia convocat per guanyar un cinquè mandat. I en segon lloc perquè Yahya Jammeh ha admès la derrota, cosa que obre la porta perquè aquest petit país envoltat pel Senegal tingui una transició pacífica, un fet inèdit en la seva història. Jammeh va arribar a la presidència enderrocant el també autoritari Dauda Jawara, al capdavant de l’estat des de la independència el 1965.

El guanyador dels comicis és Adama Barrow, un home de negocis de 51 anys que ha liderat l’aliança amb què l’oposició ha concorregut als comicis per sumar esforços i vots. Segons la comissió electoral, Barrow s’ha imposat amb un 45,5% dels vots (263.515), mentre que el candidat a la reelecció s’ha quedat en el 36,7% (212.099 paperetes), una diferència significativa de 50.000 vots en un cens de 900.000 electors.

En campanya electoral, Barrow, format al Regne Unit però que va tornar a Gàmbia en graduar-se, es va comprometre a fixar un límit de dos mandats presidencials i a constituir un govern de transició si guanyava les eleccions.

Abusos i violacions

La presidència de Jammeh s’ha basat en una política de mà dura i el control total d’una societat empobrida, i ha sigut incapaç de millorar les condicions de vida de la població. La fallida financera ha obligat el país a demanar el rescat a l’FMI arran de la caiguda de la divisa nacional. A més, Jammeh ha sumat tot el catàleg d’abusos i violacions contra els drets i llibertats: tortures, execucions, detencions arbitràries i persecució de minories sexuals. Gàmbia castiga amb cadena perpètua les pràctiques sexuals amb persones del mateix sexe. A l’abril, una protesta pacífica va acabar amb desenes de detinguts, entre els quals Ousainou Darboe, el principal rival polític del president.

Fa tot just un any, el president va declarar Gàmbia república islàmica, i va imposar-hi una estricta llei religiosa que atempta contra la laïcitat proclamada a la Constitució. Jammeh va justificar el pas perquè un 90% de la població és musulmana i com un gest per allunyar-se del passat colonial de Gàmbia, una mena de segona part del que va fer el 2013, quan va retirar-se de la Commonwealth, l’ens que aplega les antigues colònies britàniques.

stats