Internacional 11/06/2015

Grècia demana ampliar nou mesos més el rescat

Tsipras avança en la negociació amb trobades amb Merkel, Hollande i Juncker

E.h.
2 min
La cancellera Merkel i el primer ministre grec es van donar la mà ahir en públic en una cimera a Brussel·les.

Brussel·lesEl govern grec va demanar ahir als seus socis europeus una extensió de nou mesos del rescat grec que expira a finals de juny, segons fonts del govern hel·lè consultades pel diari ARA. En el marc de la cimera entre els estats de l’Amèrica Llatina i el Carib i la UE que va tenir lloc ahir a Brussel·les, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va poder reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, en un intent de seguir avançant en les negociacions del rescat grec que expira a finals de juny.

“Si el primer ministre vol parlar amb nosaltres, òbviament així serà”, va declarar Merkel quan va arribar a la cimera. Sobre les possibilitats d’arribar a un acord en “els pròxims dies”, com va assegurar dimarts el vicepresident de la Comissió Europea per l’euro, Valdis Dombrovskis, la cancellera alemanya va assegurar que quan “hi ha la intenció sempre hi ha una manera”.

A més de demanar la pròrroga, Atenes es va mostrar confiada a aconseguir un acord en els pròxims dies amb els creditors, malgrat que persisteixen les diferències en qüestions com ara el superàvit primari i l’IVA. El govern grec també va proposar que el Mecanisme Europeu d’Estabilitat (Mede) assumeixi els bons grecs que són en mans del Banc Central Europeu i que vencen al juliol i l’agost, una qüestió que les mateixes fonts consideren “molt important”. De moment, segons diuen, no han rebut cap resposta dels seus socis europeus.

El Tribunal Suprem grec va dictaminar ahir que les retallades de les pensions que es van produir el 2012, una de les mesures de l’anterior rescat, són il·legals i Atenes estaria obligada a retornar 1.500 milions d’euros als pensionistes. Una mesura considerada una de les “línies vermelles” del govern de Syriza i que les institucions, antigament conegudes com a troica, consideren adequada.

L’examen de Brussel·les

Aquesta setmana, el govern grec va presentar un nou pla de reformes que, segons va confirmar un portaveu comunitari, s’està revisant “amb cura i diligència” a Brussel·les. El diari grec Kathimerini va explicar que l’executiu hel·lè accepta esmenar la seva proposta sobre l’augment dels seus tres tipus d’IVA: fins al 7% per a llibres i turisme, el 12% per a aliments i medicines i el 23% per a altres productes de menys necessitat.

La premsa grega també confirma que el govern estaria disposat a relaxar les seves exigències sobre el superàvit primari pròxim a l’1% per a aquest any i al 2% per al vinent. Fins ara, Atenes demanava un 0,6% per a aquest any i l’1% per al 2016. Tsipras manté que, si no s’arriba a un acord, Grècia es veurà abocada a la fallida, cosa que seria la fi de l’eurozona. “El nostre objectiu és mantenir Grècia a la zona euro”, va assegurar Angela Merkel ahir, tot i que va afegir que Tsipras ha de mostrar la seva predisposició perquè sigui així. “Hem de ser ràpids. No podem permetre que la situació s’allargui”, va reclamar el president francès, François Hollande.

Atenes va posposar la setmana passada un primer pagament de 300 milions d’euros a l’FMI per a final de mes, amb la intenció de retornar 1.600 milions d’euros en una tongada.

stats