PRÒXIM ORIENT
Internacional 05/01/2013

Hamàs permet a Gaza una marxa massiva de Fatah

Després de sis anys de conflicte entre les dues principals faccions palestines, Hamàs i Fatah, s'obre una via de reconciliació. Ahir els laics es van poder manifestar a Gaza amb permís dels islamistes.

Ara
2 min
Hamàs permet a Gaza una marxa massiva de Fatah

BARCELONACentenars de milers de seguidors de Fatah van sortir ahir als carrers de Gaza per celebrar el 48è aniversari del moviment laic palestí. Era la primera vegada que el partit de Mahmud Abbas es manifestava massivament a la franja des del 2007, quan els islamistes de Hamàs van expulsar-los de Gaza al·legant que estaven preparant un cop d'estat per derrocar el seu govern, escollit a les urnes un any abans. Des d'aleshores els islamistes van prohibir totes les manifestacions de Fatah a Gaza.

Mahmud Abbas, president de l'Autoritat Palestina i màxim responsable de Fatah, va adreçar-se als manifestants a través d'un vídeo en què assegurava que es veuran "aviat" i defensava que "res no pot substituir la unitat palestina". La multitud agitava banderes grogues de l'organització i cridava les seves consignes històriques. El portaveu de Fatah a Cisjordània va parlar de la "primavera palestina" i la va identificar amb el reconeixement aconseguit per Palestina com a estat observador de l'ONU, el recent triomf diplomàtic d'Abbas. Diversos dirigents històrics del partit, com Abu Ali, fundador de Fatah, van entrar a Gaza des d'Egipte per participar en la celebració.

La manifestació, autoritzada per Hamàs, marca un nou intent de reconciliació per part de les dues principals faccions palestines, que van arribar a l'enfrontament armat fa sis anys i que fins ara han mantingut estratègies enfrontades davant d'Israel. Fatah, que té el suport dels Estats Units i la Unió Europea i està al capdavant de l'Autoritat Palestina, va defensar els Acords d'Oslo (1995), en què es reconeixia l'Estat d'Israel i la divisió de Cisjordània en zones de control palestí, israelià i mixt. Els islamistes, en canvi, denuncien Israel com un estat ocupant i formalment es neguen a negociar-hi una pau permanent.

L'islamista Ismail Haniyeh, primer ministre de Gaza, també va defensar ahir la reconciliació i va assegurar, segons fonts de Fatah, que està disposat a treballar amb els laics com a representants conjunts de poble palestí.

Reunió al Caire

Per la seva banda, el govern d'Egipte -que des de les primeres eleccions lliures després de la caiguda de la dictadura de Hosni Mubàrak està governat pels Germans Musulmans, el partit mare de Hamàs- va assegurar que la setmana vinent les dues faccions es reuniran al Caire.

Els diversos intents de reconciliació interpalestina han fracassat en els últims anys, cosa que ha portat al bloqueig polític dins dels territoris ocupats palestins. El mandat de Mahmud Abbas va caducar oficialment el 9 de gener del 2009, però la situació interna ha impedit fins ara la convocatòria d'eleccions. El nou lideratge d'Egipte i el fet que les negociacions amb Israel estiguin encallades des del 2010 obren ara una nova perspectiva d'acostament entre les dues faccions.

stats