PRÒXIM ORIENT
Internacional 24/10/2012

Històrica visita de l'emir de Qatar a la franja de Gaza

Hamàs reconstruirà un barri, tres carreteres i un hospital de Gaza amb els 400 milions de dòlars que ahir va donar l'emir de Qatar. El xeic va ser el primer cap d'estat que visita la franja des del 2007.

Anna Garcia
3 min
REBUDA OFICIAL El primer ministre de Hamàs, Ismail Haniyeh, amb l'emir de Qatar, Hamad bin Khalifa, ahir a Gaza.

JERUSALEMLa visita d'ahir de l'emir de Qatar a Gaza, la primera d'un cap d'estat des que el 2007 Hamàs va accedir al poder a la franja, va treure del seu aïllament el moviment islamista, considerat un grup terrorista tant pels Estats Units com per la Unió Europea. El primer ministre de Hamàs, Ismail Haniyeh, va organitzar una gran cerimònia de benvinguda al xeic, Hamad bin Khalifa, el primer líder àrab que trenca el setge israelià.

"Amb aquesta històrica visita declarem la victòria sobre el bloqueig", va assegurar Ismail Haniyeh, en un discurs davant l'emir al lloc on es reconstruirà un barri amb els diners qatarians. "Gràcies, emir, i gràcies, Qatar, per aquest gest noble i visca la sang dels màrtirs que ens han portat fins aquí", va concloure exultant el primer ministre de Hamàs.

La visita, qualificada d'històrica per part de Hamàs, allunya encara més les dues faccions palestines, els islamistes que governen a la franja i els nacionalistes de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), encapçalats per Fatah, que controla Cisjordània. La visita del xeic, que encara no ha visitat Ramal·lah (la capital administrativa), accentua la visió que la franja de Gaza i Cisjordània són dues entitats separades i allunya encara més la possibilitat de formar un govern d'unitat que els portés plegats cap unes eleccions generals, un gest que molts palestins veuen indispensable per aconseguir un estat propi.

L'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP), encapçalada per Mahmud Abbas i considerada per la Lliga Àrab com l'única representació legítima dels palestins, ha demanat gestionar tota l'ajuda a aquests territoris.

Un cop dur a Mahmud Abbas

La visita també s'interpreta com un intent de deslegitimar Abbas, el president de l'ANP, que fa només un mes va demanar a l'Assemblea General de l'ONU el reconeixement de Palestina com a estat observador no membre.

Per Fawzy Parhoon, portaveu de Hamàs a Gaza, la presència del monarca qatarià "dóna legitimitat" a la franja i, a més, "ajudarà a la reconstrucció de Gaza i a posar fi al setge". Segons Parhoon, els palestins de Gaza estan molt contents amb la visita de l'emir.

Els llaços entre Hamàs i Qatar s'han intensificat des que el moviment islamista va trencar la relació amb Damasc arran de l'esclat de la guerra civil. Des d'aleshores, el líder polític de Hamàs exiliat, Khaled Meixaal, viu a Qatar, un país que recentment ha demanat a l'ONU una intervenció militar àrab a Síria.

Per Parhoon, Fatah no vol la fi del setge, no vol veure que Gaza s'obre al món, i ha afirmat que Abbas va ser convidat a la recepció. El portaveu d'Abbas, Nabil Abu Rdeneh, segons informa Associated Press, ha dit que l'emir va trucar al president palestí diumenge per informar-lo de la seva visita a Gaza. La resposta d'Abbas, ha manifestat Rdeneh, va ser positiva però li va demanar que pressionés Hamàs perquè acabés amb la divisió palestina.

L'escriptor i periodista Atef Abu Seif, en nom de Fatah a Gaza, un grup que havia fet una crida a boicotejar l'acte de benvinguda, ha declarat que la visita dilapida la unitat dels palestins, alhora que ha assegurat que les persones que havien anat a la cerimònia havien rebut diners. Un periodista present a la cerimònia explica que no hi havia un ambient especial a Gaza i que bàsicament es veien nens amb banderes de Qatar.

Israel ha qualificat aquesta visita de "molt intencionada" i acusa l'emir d'haver pres part pels extremistes violents i d'haver "llançat la pau sota l'autobús". Qatar -que històricament s'havia mantingut com a estat neutral- i Israel van veure com es deterioraven els seus lligams arran de l'operació Plom Fos, que va deixar 1.300 palestins morts entre finals del 2008 i principis del 2009, després que Israel bombardegés Gaza durant 25 dies.

Suport diplomàtic i econòmic

El xeic va arribar a Gaza acompanyat de 400 milions de dòlars, segons Al-Jazira, la televisió qatariana, una suma superior a la que s'havia dit en un principi. Els diners seran per a projectes de reconstrucció d'un barri, tres carreteres i un hospital, amb la intenció de revifar l'economia de la franja i facilitar la vida dels seus habitants.

Els analistes veuen en aquesta visita una clara intenció del petit i ric emirat -que en alguna ocasió ha fet de mitjancer en el procés de reconciliació de les dues faccions palestines però que ahir va deixar clar que no hi creu- de convertir-se en un líder de primera magnitud a la zona.

stats