SEGURETAT A FRANÇA
Internacional 15/08/2012

Hollande afronta el fantasma dels disturbis de la 'banlieue'

El president francès, François Hollande, lluitarà amb "tots els mitjans de l'estat" contra uns aldarulls desencadenats a la perifèria d'Amiens. L'episodi ha fet reforçar les mesures de seguretat.

Marc Vidal
3 min
El ministre de l'Interior, Manuel Valls, va ser increpat ahir quan va visitar Amiens, la ciutat on s'han registrat aldarulls.

BARCELONA.El fantasma dels disturbis de les banlieues que van sacsejar França l'any 2005 va tornar a recórrer ahir el país. La violència va esclatar aquest cop en un barri perifèric d'Amiens, a la Picardia, on la nit de dilluns a dimarts un centenar de joves van calar foc a diversos equipaments públics -almenys una escola bressol i un centre cívic- i a alguns cotxes, van fer destrosses al mobiliari urbà i es van enfrontar a la policia amb un balanç de 16 agents ferits, alguns d'ells per trets de perdigons i coets.

El desencadenant dels aldarulls va ser un suposat maltractament policial diumenge quan uns agents van demanar la documentació a un automobilista que conduïa de manera temerària per la perifèria d'Amiens. L'actuació dels policies va ser contestada per alguns veïns i per un grup de joves que assistien a un funeral per la mort d'un dels seus companys en un accident de moto. I així van començar els primers enfrontaments, que es va repetir -amb molta més força- la nit de dilluns a dimarts.

El ministre d'Interior francès, Manuel Valls, va obrir una investigació per aclarir les circumstàncies de l'incident de diumenge que va desencadenar el malestar, però ahir va deixar clar que "res no pot excusar que es dispari contra uns policies i es cremin equipaments públics". Valls va ser increpat per alguns habitants d'Amiens, on es va desplaçar ahir per donar suport a les forces de seguretat. "No fugi, atengui les nostres qüestions, respecti els nostres drets", li deien mentre un cordó de seguretat el protegia d'algunes empentes. Però el ministre ni es va aturar ni va respondre cap de les preguntes que li plantejaven.

El que sí que va ordenar Manuel Valls va ser un reforç policial per evitar una altra nit d'incidents i fins a 250 agents de seguretat van blindar ahir la banlieue d'Amiens quan es va fer fosc. "No he vingut aquí a netejar amb aigua a pressió", va afirmar Valls, un cop refugiat dins d'un edifici oficial, davant la premsa. Valls va voler marcar distàncies així amb les declaracions que va fer l'any 2005 l'aleshores ministre d'Interior, Nicolas Sarkozy, quan van esclatar els aldarulls a les perifèries de les grans urbs franceses. Sarkozy va acabar d'encendre el foc a les banlieues quan va qualificar els esvalotadors de "púrria" i va prometre "netejar les perifèries amb aigua a pressió" i així van començar tres setmanes de disturbis. Ahir, el to del ministre Valls va ser tot un altre.

La condemna d'Hollande

El president francès, François Hollande, va llançar ahir també un missatge de fermesa contra la violència desencadenada a Amiens i va prometre actuar "amb tots els mitjans de l'estat" per lluitar contra els incidents. "La seguretat no és una prioritat, és una obligació dels poders públics", va assegurar Hollande, que ahir va reiterar que una de les seves promeses electorals és augmentar el nombre de gendarmes i policies.

Precisament, els aldarulls d'Amiens van tenir lloc en una de les primeres quinze zones prioritàries en matèria de seguretat creades aquest mes pel nou govern francès. La idea d'aquesta iniciativa és lluitar contra la delinqüència concentrant els recursos en els punts més sensibles del territori francès, facilitant una gestió des de la proximitat i augmentant -en 500- el nombre d'efectius policials en aquestes zones.

L'esclat dels aldarulls a Amiens va coincidir ahir amb els primers 100 dies de mandat del nou president Hollande que, segons una enquesta de diumenge del diari conservador Le Figaro , no acaba de convèncer els francesos. Un 54% està insatisfet amb la manera com exerceix el poder mentre que un 51% creu que el país està canviant per empitjorar.

stats