RELLEU A L'ELISI
Internacional 07/06/2012

Hollande esmena Sarkozy i torna la jubilació als 60

Els francesos que hagin cotitzat 41 anys es podran jubilar als 60 anys. El nou gabinet socialista ha rebaixat l'edat de jubilació dos anys amb l'ull posat en les eleccions legislatives de diumenge.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Hollande ahir a Normandia, durant la commemoració del desembarcament.

BARCELONA.Just a temps per a la primera volta de les eleccions legislatives de diumenge, l'executiu socialista del flamant president francès, François Hollande, va informar ahir de la seva primera reforma social: la recuperació, parcialment, de l'edat de jubilació als 60 anys.

La mesura, que no entrarà en vigor fins a l'1 de novembre, desfà la polèmica reforma de les pensions de Nicolas Sarkozy del 2010, que allargava l'edat de jubilació fins als 62 anys.

Malgrat que la iniciativa era una de les promeses electorals d'Hollande, la difusió de la notícia justament ahir, durant l'últim consell de ministres abans de les legislatives de diumenge, s'ha vist a França com una estratègia dels socialistes per aconseguir tenir prou majoria a l'Assemblea Nacional. "És una mesura de justícia", va afirmar ahir la ministra francesa d'Assumptes Socials, Marisol Touraine, que va justificar la urgència amb el fet que fos un dels compromisos d'Hollande, que en aquest cas ha tingut el suport dels sindicats.

De totes maneres, el nou decret és molt específic. Només va destinat a les persones que hagin cobert completament el període de cotització, de 41 anys, i afectarà un de cada cinc assalariats francesos, entre 110.000 i 120.000 a partir de l'any que ve. Això implica que si bé fins ara només tenien dret a pensió completa els que havien començat a treballar als 17 anys, ara la mesura s'amplia fins als 18 i 19.

Per comptabilitzar aquests 41 anys, les dones podran incloure dos trimestres per maternitat i també podran sumar dos trimestres els que hagin estat a l'atur durant la seva vida laboral, segons va indicar Touraine.

Increment de les cotitzacions

El govern socialista considera que la mesura no desviarà el dèficit de l'Estat i que es finançarà amb un increment lleuger de les cotitzacions: dos euros suplementaris enguany per a una futura pensió de 1.600 euros i cinc a partir del 2017. "Aquesta mesura està perfectament finançada", va insistir ahir la ministra, que preveu un increment del 0,1% de les cotitzacions socials i patronals anualment en una reforma que es calcula que costarà 3.000 milions d'euros en l'horitzó del 2017.

La decisió de l'executiu d'Hollande va enfurismar tant la patronal com l'oposició conservadora. La presidenta de la patronal Medef, Laurence Parisot, es va queixar de la falta d'interlocució, i els sindicats van respondre que Sarkozy tampoc va buscar el consens quan el 2010 va retardar l'edat mínima de jubilació dels 60 als 62 anys. Els conservadors consideren que aquest tipus de "regals electorals" desembocaran en un "increment massiu dels impostos" per finançar-los, segons va dir ahir el líder de partit de Sarkozy, Jean-François Copé.

De totes maneres, l'esmena no inclou rebaixar l'edat de jubilació de 67 a 65 per a qui no hagi complert el mínim de cotització.

stats