EL FUTUR D'EUROPA
Internacional 08/05/2012

Hollande es prepara per a un inici de mandat accelerat

D'aquí una setmana, França tindrà un nou president. François Hollande prepara el nou executiu mentre el partit de Nicolas Sarkozy, la UMP, ajorna el relleu en el lideratge fins a la tardor que ve.

París
3 min
LA SEU ELECTORAL, NOVA BASE D'OPERACIONS El guanyador de les eleccions presidencials franceses, François Hollande,  va aparèixer ahir breument al balcó de la seva seu electoral a París, que ha esdevingut el centre d'operacions per preparar el traspàs de poders.

ÀLEX VICENTESense un dia de descans, François Hollande va començar a configurar ahir l'equip que convertirà l'alternança en realitat. El nou president francès va passar el dia a la seu de campanya, convertida ara en base d'operacions per preparar el traspàs de poders. "Vaig dir que estava preparat i ara cal que ho estigui del tot", va expressar breument el president electe des de París, on va reunir-se amb la pràctica totalitat dels tenors socialistes, destinats a ocupar càrrecs rellevants en el primer executiu d'esquerra que governarà França des del 2002.

Hollande disposa d'una setmana per tenir-ho tot a punt abans de la seva investidura, que finalment serà dimarts que ve en una cerimònia a l'Elisi. Després, Hollande hauria de desplaçar-se a Berlín per reunir-se amb la cancellera Angela Merkel, que ahir va trucar-li per felicitar-lo i convidar-lo formalment a visitar Berlín. També va fer-ho Barack Obama, amb qui Hollande es trobarà per primera vegada a finals de la setmana vinent, durant la cimera del G-8 a Camp David.

Les cares del nou executiu

El mateix dia 15 Hollande hauria de nomenar el nou primer ministre francès. El favorit per ocupar aquest càrrec és el cap del grup parlamentari, Jean-Marc Ayrault, seguit de l'actual primera secretària del Partit Socialista, derrotada a les primàries, Martine Aubry. Fidels del nou president i aliats d'última hora s'haurien de retrobar en un executiu paritari i format per quinze ministeris. Entre els primers, ningú no dubta que Hollande comptarà amb els veterans parlamentaris Michel Sapin i André Vallini. Pel que fa als segons, el diputat d'origen català Manuel Valls es dóna per segur, així com el coordinador de la campanya, Pierre Moscovici, i l' enfant terrible Arnaud Montebourg.

El nou cap de la diplomàcia hauria de ser l'ex primer ministre Laurent Fabius, mentre que l'alcalde de París, Bertrand Delanoë, sona com a nou titular de Justícia. Moltes dones de les noves generacions haurien d'integrar l'executiu, com ara les portaveus de campanya Najat Belkacem, Delphine Batho i Aurélie Filippetti, i alguna personalitat ecologista, com l'exjutge anticorrupció Eva Joly o l'actual líder dels Verds, Cécile Duflot.

La condició indispensable perquè Hollande pugui governar és guanyar les legislatives del juny. En cas contrari, Hollande mantindria la presidència però hauria de conviure amb un govern conservador. Una hipòtesi altament improbable, ja que els sondejos atorguen la majoria absoluta a l'esquerra.

Analitzar la desfeta

A l'altra banda de l'espectre polític, la dreta francesa intentava treure lliçons de la derrota electoral. El partit de Nicolas Sarkozy, la UMP, va convocar ahir un buró polític extraordinari en què va quedar constituïda una direcció col·legiada integrada pels grans noms del partit.

La guerra de successió queda endarrerida fins al congrés de la tardor, en què sembla assegurat l'enfrontament entre l'actual secretari general, Jean-François Copé, i el primer ministre sortint, François Fillon. Ara la prioritat de la formació és limitar una previsible derrota a les legislatives i mantenir un grup parlamentari important davant l'ascens imparable de l'extrema dreta de Marine Le Pen.

Mentrestant, Sarkozy va reunir ahir una vintena de dirigents del centredreta a l'Elisi per acomiadar-se en una reunió en què va confirmar la seva retirada de la vida política i va anunciar que s'agafarà unes vacances, sense dir què farà a partir de la tardor. El que és segur, segons els participants, és que no tindrà cap responsabilitat operacional dins del partit, que no optarà a cap mandat electiu a les legislatives i que no participarà en la nova batalla electoral que ahir va quedar oberta.

stats