PRESIDÈNCIA FRANCESA
Internacional 23/08/2012

Hollande, el retrat d'un home misteriós que ho controla tot

Steven Erlanger
3 min
El nou president francès, François Hollande, amb a la seva companya, Valérie Trierweiler, a l'estació de París on va agafar el tren per anar de vacances.

THE NEW YORK TIMES / PARÍS.Als francesos no els ha apassionat mai gaire François Hollande, el seu nou president. Un polític professional , que mai ha estat ministre, dedicat gairebé en exclusiva durant anys a resoldre les intrigues internes del seu partit, el Partit Socialista. Va ser elegit al maig, per un estret marge, sota l'embolcall del canvi, però sobretot pel fet que no era Nicolas Sarkozy. I ara l'anodí Hollande s'enfronta a un panorama econòmic desesperançador provocat per la crisi de l'euro, i al sentiment de si ell, o qualsevol, pot realment marcar la diferència.

Un nou llibre que es va posar a la venda ahir a França retrata les interioritats de la campanya electoral que va portar François Hollande a l'Elisi i el dibuixa com un home fet a ell mateix, tenaç, d'una profunditat insondable. Segons Laurent Binet, el novel·lista que ha escrit Rien ne se passe comme prévu [Res no passa com estava previst], Hollande ho vol tenir sempre tot sota control, és una mena de màquina de guerra amb un processador central misteriós, que detesta Sarkozy i ha sabut gestionar amb gran destresa el xoc de personalitats que hi ha al seu partit.

Infiltrat a l'equip de campanya, amb el compromís d'escriure només un cop hagués passat tot, Binet, els pares del qual eren comunistes, assegura que el seu candidat a les presidencials era Jean-Luc Mélenchon, més a l'esquerra que els socialistes, però que Hollande el va acabar seduint tot i que encara ara el troba un "misteri", un home afable però molt reservat a l'hora de mostrar el seu autèntic ego. Fins i tot en la seva veu "s'hi percep una distància d'ell mateix i dels esdeveniments que mai no havia observat en altres persones, com si volgués mostrar que no l'afecta la bogeria de la comèdia humana, en la qual vol -tot i això- jugar un rol líder".

El que semblava que més vigoritzava Hollande durant la campanya, més enllà de la lluita per l'Elisi, era el seu enfrontament visceral amb l'aleshores president Sarkozy. Segons el llibre, Hollande va mirar una de les entrevistes de campanya que van fer a Sarkozy a la televisió. Quan el seu rival va mostrar el rebuig a les paraules de la primera secretària socialista, Martine Aubry, que el va comparar amb Bernard Madoff, i Sarkozy va dir que havia estat sentenciat a 183 anys de presó, Hollande va xiuxiuejar: "Tu... també hi aniràs". I quan el líder de l'ultradretà Front Nacional, Jean-Marie Le Pen, va dir que havia "passat el testimoni" a la seva filla Marine, Hollande va exclamar: "Un testimoni ple de merda!" Una de les poques coses que Hollande va lamentar de la campanya va ser haver qualificat Sarkozy, en una conversa informal amb periodistes, de "paio brut".

La torna de Yasmina Reza

El llibre de Laurent Binet és la torna del llibre que va publicar la dramaturga Yasmina Reza, que va seguir Sarkozy durant la campanya del 2007 i va escriure L'alba el capvespre o la nit . Reza va quedar fascinada per l'adolescent intel·ligent que, segons ella, és Nicolas Sarkozy, amb la seva vanitat i el seu narcisisme, la seva obertura. Hollande és un home molt més prudent, diu Binet. "Sempre té clar on és i qui l'envolta", assegura abans de dir que molt poques coses del que va sentir li van dir que no les publiqués, sobretot comentaris desagradables dirigits contra Martine Aubry, no gaire popular entre els seguidors d'Hollande.

Què va aprendre Laurent Binet durant els vuit mesos que va viatjar al costat d'Hollande? "No puc dir que entengui millor el meu país, però en tinc una imatge molt més clara", diu Binet. "El lloc que ha de tenir França a Europa i al món és un tema a debat des del 1918, però potser és més urgent que mai", conclou.

stats