Internacional 13/07/2015

ICV-EUiA, sobre l'acord de l'Eurogrup per a Grècia: "És un molt mal dia per Europa i per la democràcia europea"

Ernest Urtasun afirma que calen "més Syrizes" al continent perquè "el canvi a Grècia es repliqui" en d'altres països

Laia Vicens
2 min

BarcelonaL'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun ha afirmat que el fet que les institucions europees no hagin "escoltat" el resultat del referèndum grec de la setmana passada, en què va guanyar el no, demostra "l'estat de la democràcia a la UE". "És un molt mal dia per Europa i per la democràcia europea", ha afirmat Urtasun per valorar l'acord de l'Eurogrup per rescatar per tercera vegada Grècia, que servirà per "aprendre moltes lliçons", ha dit.

En una roda de premsa a la seu d'ICV, Urtasun ha reconegut que l'acord anunciat aquest dilluns al matí "no és el que vol Syriza", però ha defensat la seva posició, afirmant que l'únic que ha pogut fer el govern grec és "limitar els danys".

Segons ha dit, la UE s'ha obert a una situació "molt preocupant" de "debilitament de la qualitat democràtica". "La dreta posa en risc el projecte europeu i la unitat de l'euro", ha afirmat Urtasun, que malgrat tot ha dit que l'esquerra europea té la "possibilitat històrica" de capgirar la situació.

Per això, ha assegurat que "cal més força per canviar les coses a Europa" i ha demanat que calen "més Syrizes" als altres països del content "perquè el canvi a Grècia es repliqui" en els altres estats. "En el context català i espanyol ja hi estem treballant", ha insistit Urtasun, que no ha volgut revelar com avancen les negociacions per tancar la llista de l'esquerra alternativa pel 27-S, que preparen ICV, EUiA, Procés Constituent i Podem.

Les institucions europees han "delibitat deliberadament" Syriza

Urtasun ha centrat la seva compareixença en parlar de l'acord de l'Eurogrup sobre el rescat de Grècia, unes negociacions que ha qualificat de "complicades". L'eurodiputat ecosocialista s'ha mostrat molt crític amb les institucions europees, a qui ha acusat de "debilitar deliberadament" la posició de Syriza perquè tingués "dificultats per negociar".

Així, ha dit que el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va trobar-se amb "ofegada pel Banc Central Europeu" i amb "pla d'expulsió" sobre la taula que havia preparat el ministre de Finances d'Alemanya, Wolfgang Schauble. Un fet, ha dit, que és una "vulneració flagrant" de la constitució alemanya perquè "contradiu" els compromisos internacionals.

Per això, ha agraït "la tenacitat i la resistència" de Tsipras, perquè "ha mantingut el cap alt" tot i les condicions "duríssimes" per negociar.

stats