HABITATGE
Internacional 26/08/2012

IKEA es llança als projectes immobiliaris i d'hostaleria

Ikea té en marxa la construcció de tot un barri a Londres i ara fa la mateixa pensada per a Hamburg. El gegant del moble vol edificar també residències per a estudiants i hotels de baix cost per Europa.

Isaac Lluch
2 min
IKEA es llança als projectes immobiliaris i d'hostaleria

BERLÍNIngvar Kamprad no va poder anar a l'escola i va guanyar les seves primeres corones sueques amb la venda de mistos. Als 17 anys va fundar Ikea com una empresa de mobles que, a poc a poc, va consolidar-se com a multinacional. Ara, amb 87 anys i convertit en l'home més ric d'Europa, amb un patrimoni de 30.100 milions d'euros -segons la revista suïssa Bilan- , vol que la seva empresa continuï expandint-se. I la idea que projecta ara és que els conceptes mobiliaris i immobiliaris no són tan diferents. A més de distribuir mobles d'una manera ràpida i econòmica, Ikea aspira a construir barris sencers en les grans metròpolis europees.

¿Un barri anomenat, per exemple, Billy, en homenatge a les famoses prestatgeries? No. En el pla ideat pel hòlding LandProp, vinculat a Ikea, la qüestió és teòricament més profunda. "Volem integrar els edificis nous en la vida de les ciutats i no fer cap habitatge elitista. No volem produir res per als superrics", va avançar aquesta setmana el manager de LandProp, Harald Müller, al diari Hamburger Abendblatt .

A Hamburg, on es requereixen efectivament noves llars, Ikea projecta una mena d'Ikea City, per bé que "no hi ha cap planificació concreta", es va afanyar a matisar Kristian Sjöholm, el portaveu de finances de la filial d'Ikea, Inter Ikea.

El que té en ment, però, és construir un barri totalment nou amb apartaments, oficines, botigues i negocis diversos per a milers de persones. "Volem fer una nova barriada de la qual es pugui aprofitar Hamburg", va dir Müller al Hamburger Abendblatt . Segons aquest diari, la filial d'Ikea ja està buscant un terreny d'un mínim de cinc hectàrees.

Encara no s'ha produït cap conversa amb l'Ajuntament d'Hamburg, però el mànager de LandProp s'ha vantat que el consorci d'Ikea vol construir barris sencers en grans ciutats, a més d'un mínim de 100 residències per a estudiants i d'hotels de baix cost per tot Europa: "Volem sacsejar el mercat".

Ikea té "un munt de projectes immobiliaris", va admetre Sjöholm. Inter Ikea va adquirir fa uns mesos els drets sobre la marca registrada per Kamprad i ara es llança a idear projectes rendibles a llarg termini. El barri que suposadament es vol edificar a Hamburg seguiria la línia del ja dissenyat a Londres. Els pròxims anys el barri de Strand East, el prototip d'una Ikea City, comptarà amb 1.200 habitatges. A més, entre els carrers dissenyats per a vianants i ciclistes, s'erigiran cafès, restaurants, botigues, oficines i un hotel de 250 habitacions.

L'èxit de les cases prefabricades

La megalomania d'Ikea no és cap sorpresa. L'imperi del moble també ven cases prefabricades. Són les anomenades Boklok que, si bé han tingut èxit ja a Suècia, Dinamarca i el Regne Unit, han fracassat per exemple a Alemanya. És precisament a Alemanya on s'inauguraran els primers hotels del consorci Ikea el 2014. També n'hi ha de planejats a Bèlgica, Holanda, Escandinàvia, el Regne Unit i Polònia. A Espanya no hi ha cap projecte immobiliari d'Ikea previst.

stats