Internacional 04/03/2015

L'Iran i els Estats Units reprendran les negociacions nuclears el 15 de març

Teheran rebutja la moratòria de 10 anys en les seves activitats nuclears però estaria disposat a acceptar 6 anys

Efe
3 min
Acaben les negociacions entre Estats Units i l'Iran pel tema nuclear a Montreaux. / Reuters

Montreux (Suïssa)Els equips de l'Iran i els Estats Units que negocien el programa nuclear iranià han acabat aquest dimecres amb tres dies d'intenses reunions, durant les quals hi ha hagut avenços, però n'hi ha hagut prou per anticipar que l'acord sigui imminent.

Amb tot, les dues delegacions han decidit tornar a trobar-se del 15 al 20 de març, cosa que evidencia que tots dos veuen que un compromís és possible, malgrat que encara queden diversos capítols difícils i complexos per tancar.

El ministre d'Afers Estrangers iranià, Javad Zarif, i el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, també dirigiran personalment aquesta ronda negociadora, la novena que celebraran des que va començar aquest any.

Fonts de les dues parts han coincidit que les negociacions han estat productives i que s'hi ha avançat. "Hi ha hagut progressos, però queda molta feina" per fer, ha dit concisament Zarif en sortir de l'hotel de la localitat suïssa de Montreux, on han tingut lloc les reunions.

En termes similars s'ha pronunciat una font nord-americana que participa en el procés: "Hem fet alguns progressos, però encara hi ha molts reptes".

L'acord que es negocia busca garantir que l'Iran no podrà desenvolupar la seva tecnologia nuclear més enllà del nivell actual, tot això acompanyat de controls estrictes per part d'experts internacionals, amb els quals l'Iran ha de cooperar plenament.

Aquestes restriccions, segons el plantejament nord-americà, han de regir durant deu anys, una condició en la qual persisteixen les discrepàncies després d'haver estat rebutjada oficialment per l'Iran.

Segons fonts iranianes, Teheran ha esmentat a la taula de negociacions que podria acceptar sis anys de moratòria.

Un altre tema que s'ha convertit en una trava en aquestes negociacions són les sancions econòmiques que Occident manté contra l'Iran i que aquest país insisteix han de ser aixecades del tot quan entri en vigor un eventual acord.

L'equip negociador nord-americà manté la seva posició que la retirada de les sancions ha de ser progressiva, a mesura que l'Iran demostri la seva voluntat de complir amb cada un dels compromisos que assumeixi.

Segons fonts iranianes, els EUA han dit en les negociacions que estarien disposats a començar per l'aixecament de les sancions bancàries, que són les que més pesen a l'Iran.

Les sancions bloquegen igualment les exportacions de petroli de l'Iran a Europa, fet que converteix l'Índia, el Japó i la Xina en els seus principals compradors.

La ronda de negociacions que ha finalitzat aquest dimecres havia generat gran expectativa en haver coincidit amb una campanya liderada pel primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, contra un eventual acord amb l'Iran.

Netanyahu va pronunciar dimarts un discurs al Congrés nord-americà, en el qual va denunciar que les condicions que es plantegen a l'Iran el beneficien i deixen obert el camí perquè desenvolupi tecnologia nuclear amb finalitats bèl·liques al final dels deu anys de moratòria que Washington busca imposar.

Aquesta ronda de negociacions entre l'Iran i els EUA ha precedit una reunió, demà, en què es trobaran, a nivell de viceministres, a la delegació iraniana, els països del G5 + 1 (EUA, Regne Unit, França, Rússia i la Xina, més Alemanya) a Montreux.

Kerry viatjarà, mentrestant, a l'Aràbia Saudita, on es reunirà amb autoritats dels països àrabs per donar-los garanties que l'acord que negocia amb l'Iran és positiu per a ells i no serà origen de més inestabilitat a la regió.

Divendres, John Kerry farà una visita d'un dia a Londres i dissabte serà a París, on es reunirà amb els ministres d'Afers Estrangers d'Alemanya, el Regne Unit i França.

stats