PRESIDENCIALS ALS ESTATS UNITS
Internacional 30/07/2012

Israel acapara la campanya americana

A 100 dies de les eleccions i amb un empat en els sondejos, el president Obama i el republicà Mitt Romney rivalitzen sobre el seu suport a Israel. Romney acaba avui la seva visita a Jerusalem.

Núria Ferragutcasas
3 min
Mitt Romney es va reunir amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

WASHINGTONL'aliança amb Israel i l'amenaça nuclear de l'Iran han acaparat aquest cap de setmana la campanya presidencial dels EUA. El president Barack Obama i el seu rival Mitt Romney s'han disputat el vot jueu en declaracions de compromís amb la defensa de l'estat hebreu. A 100 dies de les eleccions, les enquestes els donen un empat tècnic i revelen que cada vot serà decisiu per aconseguir una victòria.

Durant la seva visita a Jerusalem, l'aspirant republicà a la Casa Blanca va reconèixer el dret d'Israel a defensar-se i va afirmar que la màxima prioritat dels EUA és evitar que l'Iran aconsegueixi la bomba nuclear. "Servim la mateixa causa i tenim els mateixos enemics; la seguretat d'Israel és un interès de seguretat nacional dels EUA", va dir Romney amb les muralles de la ciutat vella de Jerusalem de fons. Per això, el candidat republicà va advertir que "cal utilitzar totes les mesures necessàries per dissuadir el règim iranià del seu rumb nuclear".

Romney va iniciar el seu discurs amb polèmica quan va afirmar que Jerusalem és "la capital d'Israel". L'estatus d'aquesta ciutat és un dels assumptes més espinosos del conflicte entre palestins i israelians. La comunitat internacional no reconeix la capitalitat de Jerusalem i tots els països, els Estats Units inclosos, mantenen les seves ambaixades a Tel Aviv. Amb la seva declaració, Romney no sols va rebre una gran ovació del públic sinó que també va aconseguir diferenciar la seva posició sobre el Pròxim Orient de la del president Obama.

Obama contraataca

Un dia abans de l'arribada del seu rival a Jerusalem, el president Barack Obama va promulgar una llei que reforça la cooperació en matèria de seguretat i defensa amb Israel. La nova legislació inclou una ajuda militar de 70 milions de dòlars per a l'escut antimíssils israelià, conegut com la cúpula de ferro . Aquesta suma augmenta fins als 275 milions la contribució de Washington a aquest sistema de defensa.

Amb la seva firma en una cerimònia al despatx oval de la Casa Blanca, Obama va intentar eclipsar la visita de Romney i manifestar el "compromís inalterable" dels Estats Units amb la seguretat d'Israel.

Per la seva banda, Mitt Romney va tenir ahir una maratoniana jornada amb reunions amb el president i primer ministre d'Israel, i una visita al mur de les lamentacions. El republicà esperava així recuperar-se de l'última planxa a Londres, quan va qüestionar la capacitat dels britànics per preparar els Jocs Olímpics. A principis d'aquesta setmana, Romney va iniciar una gira internacional per millorar la seva imatge que acabarà demà amb una trobada amb Lech Walesa a Polònia.

Durant la seva reunió amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, Romney va explicar al seu aliat les "mesures addicionals" que es poden prendre per convèncer l'Iran que posi fi a "la seva bogeria nuclear". Netanyahu li va respondre que era important tenir "una amenaça militar forta i creïble" per aconseguir aquest objectiu. El primer ministre israelià també va insistir que les sancions i la diplomàcia "no han frenat gens ni mica el programa iranià".

Tot i que havia promès que no criticaria la política del president Obama, l'exgovernador de Massachusetts va assegurar que la distància diplomàtica que mostra el president nord-americà perjudica Israel. "El distanciament diplomàtic, que és públic i crític, encoratja els adversaris d'Israel", va assegurar. Mitt Romney acaba avui la seva visita a Jerusalem amb un esmorzar per recaptar donacions per a la seva campanya. S'espera que el magnat del joc i fort defensor d'Israel, Sheldon Adelson, assisteixi a l'acte.

stats