PRÒXIM ORIENT
Internacional 13/06/2015

Israel arxiva la causa per la mort d’uns nens a la platja de Gaza

L’exèrcit hebreu conclou que va ser un “error”

Anna Garcia
2 min
La destrucció provocada per l’operació Marge Protector encara és visible avui a la franja de Gaza.

JerusalemQuan aviat farà un any de la incursió militar israeliana a la franja de Gaza, el fiscal general de l’exèrcit d’Israel, Dani Efroni, va decidir ahir tancar la investigació penal per l’assassinat de quatre nens palestins, d’entre nou i onze anys, a la platja de Gaza en el marc d’aquella operació duta a terme per pilots militars israelians. Per a l’exculpació s’al·lega que els pilots van confondre els nens amb milicians de Hamàs. La guerra va deixar, segons l’ONU, 2.100 morts, a la part palestina, la majoria civils, entre els quals 540 menors, mentre que en el costat israelià van perdre la vida 67 soldats i sis civils.

En un comunicat, el tinent coronel Peter Lerner explica que “l’incident va tenir lloc en una àrea ben coneguda com a zona que pertany a la Força Naval de Hamàs i utilitzada exclusivament per milicians”. Lerner addueix que “abans de l’incident” agents de la seva intel·ligència van establir que en aquella àrea s’estava preparant una acció militar contra l’exèrcit israelià i que “les figures no van ser identificades com a nens”. El tinent coronel conclou, doncs, que hi va haver “un error”.

L’ONG israeliana Breaking the Silence, formada per excombatents, treia a la llum el maig passat 70 testimonis d’oficials i soldats israelians que havien participat en aquesta última ofensiva militar, que denunciaven “foc indiscriminat”, “ordres de disparar a tot el que es mou i el que no es mou”, així com “destrucció massiva d’infraestructures”. 19.000 habitatges van ser destruïts durant l’ofensiva, denuncien una cinquantena d’ONG.

“Passant la tarda a la platja”

Els quatre nens van ser abatuts el 16 de juliol, vuit dies després de l’inici d’una guerra que va acabar el 26 d’agost. Periodistes estrangers que en aquell moment s’estaven en un hotel a prop van ser testimonis del bombardeig contra els nens, que va generar nombroses queixes internacionals. El periodista Juan Gómez, que va cobrir tota la guerra per al diari El País, en va ser un. Gómez escrivia ahir en el seu compte personal de Twitter: “Es veia que eren nens per una finestra, però no des dels drons més sofisticats del món, diu Israel. Tot legal”. Un altre testimoni, Hatem, un veí de Gaza, explicava aleshores a l’agència Efe: “Érem aquí a la platja, passant la tarda, com fem sovint. Els nens estaven corrent i jugant a prop del mar quan va caure el míssil”.

També s’han arxivat dos casos més: els atacs israelians del 21 i el 29 juliol que van ocasionar la mort de 22 veïns de Gaza, mentre que encara continua oberta la investigació per la mort de nou persones en un cafè de la franja. Sí que, en canvi, s’ha imputat tres soldats, acusats de robatori a Shuhaiya, un dels barris més afectats pels atacs de l’exèrcit israelià.

Precisament aquest mes de juny el Consell de Seguretat de les Nacions Unides podria fer públic un informe sobre les conclusions de la investigació que es va obrir arran d’aquesta guerra, batejada per l’exèrcit israelià com a Marge Protector. Paral·lelament, també l’Autoritat Nacional Palestina té previst presentar ben aviat davant el Tribunal Penal Internacional de l’Haia diverses demandes per crims de guerra contra Israel.

stats