PRÒXIM ORIENT
Internacional 27/08/2016

Israel construirà mil cases més a Cisjordània

Netanyahu planeja nacionalitzar una zona que bloquejaria la ciutat santa de Betlem

Eugeni García Gascón
3 min
Reunió de joves colons jueus  en un centre  de Jerusalem.

JerusalemIsrael impulsarà la construcció de milers d’habitatges addicionals per a colons jueus als territoris ocupats, segons han publicat diversos mitjans hebreus. Els últims dos projectes seran a l’àrea de Betlem i a l’àrea d’Hebron, al sud de Cisjordània, i s’afegeixen als plans d’un altre miler de cases al sector ocupat de Jerusalem, cosa que confirma l’expansió en altres zones de Cisjordània.

Els mitjans hebreus revelen l’existència d’un “pla estratègic” per reforçar l’ocupació al sud d’Hebron, una regió molt pobra i semidesèrtica on hi ha diversos pobles palestins i on viuen al voltant de 8.500 colons en una quinzena d’assentaments.

D’acord amb el diari Haaretz, l’anterior director de l’anomenada Administració Civil -que en realitat és la institució militar que gestiona l’ocupació-, el general David Menachem, va enviar a començaments del 2016 un document al cap dels colons del sud d’Hebron, Yochai Damari, en què li explicava el pla de fer dos parcs industrials i un centre mèdic. El projecte també preveia un nombre no especificat d’habitatges.

Aquesta notícia arriba després que els Estats Units i la Unió Europea mostressin el seu disgust davant la decisió d’enderrocar el poble palestí de Sussiya, que és en aquesta mateixa regió i que fa anys que està amenaçat de destrucció.

Maniobres militars

L’exèrcit justifica l’operació perquè necessita el terreny per fer maniobres militars, però els palestins temen que, seguint el patró d’altres ocasions, Sussiya acabi en mans dels colons. Per fer maniobres els militars disposen de grans extensions de terreny deshabitades al pròxim desert del Nègueb.

En l’actualitat ja hi ha en aquesta zona un parc industrial que és a prop de la colònia d’Otniel, de manera que la creació de dos instal·lacions addicionals significa que Israel es prepara per desplaçar més població jueva a la zona, una mesura que està prohibida per les lleis internacionals.

D’altra banda, també s’ha anunciat un pla que preveu nacionalitzar una important zona situada a l’est de la colònia d’Efrat, al bloc d’assentaments de Gush Etzion. Aquesta expansió permetrà l’ampliació de Gush Etzion, que ja pressiona la ciutat de Betlem per l’oest.

La zona que ara està en el punt de mira és el sud-oest de Betlem, una ciutat palestina que compta amb poques sortides, ja que gairebé per totes les bandes està envoltada de colònies jueves. L’estatització prevista per l’Administració Civil aïllarà Betlem de desenes de pobles i llogarets palestins del sud-oest de la ciutat, una situació en la qual ja es troben altres municipis de la zona, mentre la construcció a les colònies és constant.

Sobre els plans previstos

El pla per construir a l’est d’Efrat no és nou i ha sigut promogut per altres governs israelians des de fa més d’una dècada. L’actual primer ministre, Benjamin Netanyahu, només està continuant la feina que en el seu moment van fer altres governs, inclòs el del laborista Ehud Barak. Segons algunes previsions que es van fer durant la passada dècada, la idea de l’Administració Civil és preparar el terreny per construir almenys 2.500 habitatges per als colons a l’est d’Efrat, tot i que més endavant aquesta xifra podria incrementar-se.

Tot això indica que en l’actualitat hi ha milers d’habitatges en construcció arreu dels territoris ocupats i que hi ha plans avançats per construir-n’hi molts més. Naturalment aquestes notícies seran condemnades pels Estats Units i la Unió Europea, com ha sigut el cas en el passat, però, com també ha fet habitualment, Israel segurament continuarà avançant en el seu projecte expansionista al marge de la llei i de les condemnes internacionals.

stats