Internacional 05/12/2016

L'eurozona intenta aïllar-se de la crisi política italiana considerant una "qüestió interna" el referèndum

Els ministres d'Economia de l'eurozona subratllen la solidesa de l'economia italiana i Moscovici demana no fer un "psicodrama"

Laia Forès
2 min
El comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici.

Brussel·lesDavant els temors de turbulències financeres als mercats i les conseqüències que pot tenir per a la UE la victòria del 'no' al referèndum constitucional italià i la dimissió del primer ministre del país, Matteo Renzi, Europa ha fet una crida a la calma aquest dilluns i s'ha intentat aïllar defensant que el referèndum -i les seves conseqüències polítiques- són una qüestió interna que només afecta Itàlia.

"No hem de fer un psicodrama. Es tracta d'un vot italià, sobre una reforma de política interna italiana, amb conseqüències polítiques importants per a Itàlia, esclar, però no hem de reaccionar amb exageració, no hem de projectar això en una crisi europea", ha demanat el comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici. El comissari ha subratllat que Itàlia és un país estable encara que hi hagi un canvi de govern.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, també ha subratllat que la crisi italiana "és un procès polític" i que l'economia italiana és forta. "És una de les grans economies de l'eurozona", ha dit l'holandès a l'entrada de la reunió de ministres d'Economia de la zona euro que se celebra avui a Brussel·les. Segons Dijsselbloem, els mercats estan reaccionant "amb bastanta tranquil·litat" i ha rebutjat prendre qualsevol mesura d'urgència.

Tot i la caiguda de l'euro arran de la crisi política italiana, el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, ha negat problemes als mercats. "L'impacte als mercats ha sigut molt reduït perquè ja comptaven amb la victòria del 'no' al referèndum", ha assegurat.

Impacte polític de la crisi italiana

Els ministres d'Economia analitzaran avui l'impacte econòmic de la crisi italiana però la UE també en patirà les conseqüències polítiques. En un moment especialment complicat per a Europa -a punt d'iniciar el procés del Brexit, amb partits populistes guanyant pes, amb eleccions el 2017 als grans països europeus i amb una crisi de refugiats no resolta-, la crisi política italiana obre un nou focus de preocupació.

El discurs dels responsables europeus és que la crisi italiana és un problema intern, però és evident que l'abast de la crisi va més enllà de les fronteres italianes. El resultat de les eleccions a Àustria, on l'extrema dreta ha perdut, aporten oxigen al projecte europeu, però la crisi política a Itàlia afegeix més incertesa al futur de la UE.

stats