LLUITA CONTRA EL FRAU FISCAL
Internacional 29/01/2013

Itàlia caça evasors amb el 'redditometro'

L'Agència Tributària vigilarà els contribuents que gastin més d'un 120% dels ingressos declarats

ELISABETTA POVOLEDO ('The New York Times')
3 min
MONTI I BERLUSCONI, CARA A CARA Els dos últims primers ministres italians, Mario Monti i Silvio Berlusconi, van encaixar les mans diumenge  a Milà en la commemoració del Dia de la Shoah. Els dos polítics van per darrere del gran favorit de les enquestes  per a les eleccions del mes que ve, el candidat del Partit Democràtic, Pier Luigi Bersani.

ROMAMalgrat els esforços del govern, l'evasió fiscal continua sent una mena de passatemps a Itàlia, on, com és sabut, més d'un propietari d'un Ferrari es presenta davant d'hisenda com si fos pobre. Així que, aquest mes, no sense controvèrsia, l'Agència Tributària Nacional ha decidit provar una nova tàctica. Més que intentar descobrir quant guanyen els sospitosos d'evasió, intenta controlar les seves despeses.

La nova eina, coneguda amb el nom de redditometro [mesurador de renda], té com a objectiu reduir al mínim el marge de maniobra dels evasors fiscals analitzant les despeses d'un contribuent en dotzenes de categories, des de la vivenda fins a la propietat del cotxe, les vacances, les quotes del gimnàs, l'ús de mòbil i la compra de roba. Si les factures superen en més del 20% els ingressos declarats, l'agència en demanarà explicacions.

En un país desesperat per obtenir ingressos i redreçar les finances públiques -i en plena campanya electoral- es podria pensar que aquesta estratègia tindria suport, almenys entre els que compleixen les seves obligacions amb hisenda. Però el redditometro ha topat amb una forta oposició, també per part del comerç, que pateix perquè encara s'enfonsi més el seu negoci. També hi ha hagut crítiques per vulneració de la privacitat.

"Aquesta eina forma part d'una estratègia més àmplia de tensió: aquest és l'objectiu real", explica Andrea Carinci, professor de dret fiscal a la Universitat de Bolonya. "No cal crear pànic, sinó fer entendre que els contribuents han de ser honestos perquè no hi ha escapatòria. L'Agència Tributària vol donar un missatge que espanti la gent". I el missatge està arribant. Serena Sileoni, jurista de l'Institut Bruno Leoni, ha assegurat que obligar els contribuents a guardar els rebuts per documentar les seves despeses constitueix "un acte de terrorisme psicològic".

Més pressió fiscal

Fa temps que Roma aplica mesures per estrènyer el setge a l'evasió fiscal. La policia financera va descobrir l'any 2012 fins a 8.600 evasors d'impostos amb més de 22.000 milions d'euros en ingressos no declarats. També s'han destapat 17.000 milions a l'estranger. Però aquestes xifres representen una part relativament petita del frau fiscal a Itàlia. L'Agència Nacional d'Estadística estima que fins a un 18% del PIB italià es mou en l'economia submergida i que si tributés aportaria 120.000 euros anuals a l'estat.

La hisenda italiana ha detectat "resultats contradictoris" en les declaracions de la renda d'una de cada cinc famílies italianes. El redditometro permet creuar les despeses amb el tipus de nucli familiar (solters, famílies amb nens o jubilats) i també té en compte les mitjanes nacionals en cada partida de despesa. Els crítics amb el nou sistema parlen de presumpció de culpabilitat i alerten que la caça dels evasors té un efecte depressor en l'economia. Les vendes de cotxes esportius i de luxe es van desplomar l'any passat, cosa que la indústria atribueix a l'increment d'impostos i a la intensificació de les inspeccions fiscals. "La gent se sent sota sospita i compra menys articles considerats de luxe", explicava Raffaella Cortese, propietària d'una galeria d'art contemporani de Milà. "És paralitzador per al nostre sector".

Fins i tot l'associació de veterinaris va alertar la setmana passada que l'amo d'un gos es va negar a posar-li el microxip identificador argumentant que podia aparèixer al radar de la nova eina en mans de les autoritats fiscals. A un mes de les eleccions, tots els candidats s'han distanciat de l'estratègia antifrau, tot i que hisenda assegura que no es farà servir indiscriminadament.

stats