CORRUPCIÓ POLÍTICA
Internacional 11/10/2012

Itàlia dissol un ajuntament per suposats vincles amb la màfia

Rachel Donadio
3 min
Itàlia dissol un ajuntament per suposats vincles amb la màfia

THE NEW YORK TIMES / REGGIO DE CALÀBRIA (ITÀLIA)El govern italià va dissoldre ahir l'Ajuntament de la ciutat de Reggio de Calàbria, al sud del país, per evitar que s'hi infiltri la màfia.

La ministra de l'Interior, Anna Maria Cancellieri, va anunciar-ho després que les autoritats trobessin proves que diversos membres del consistori tenien vincles amb la 'Ndrangheta, el poderós clan mafiós calabrès. Capital de província amb 180.000 habitants, Reggio de Calàbria és la ciutat més gran on s'ha dissolt l'ajuntament fins ara, tot i que ja havia passat en municipis més petits de la regió. La ciutat, amb un alt dèficit pressupostari, quedarà sota l'administració de tres comissaris els 18 mesos vinents, fins a les pròximes eleccions municipals.

Una autopista inacabada que es va començar a construir als anys 60 per vorejar el sud-oest del país és una de les principals artèries de la corrupció al país. És l'A3, que comença prop de Nàpols, a la històrica ciutat de Salern, i queda bruscament interrompuda 500 quilòmetres més al sud, convertida en un carrer al centre de la ciutat de Reggio de Calàbria.

Recórrer aquesta via, que no està desdoblada en molts trams, és una cursa d'obstacles per les obres que fa dècades que duren, una aventura perillosa amb ponts elevadíssims que travessen muntanyes i túnels sense llum on es filtra l'aigua -i on de vegades cauen restes de formigó sobre els vehicles que hi circulen.

Res encarna els fracassos de l'estat italià més clarament que l'A3. Els més crítics ho veuen com el fruit podrit d'una cultura d'intercanvi de vots per feina, alimentada pel crim organitzat, que és endèmica al sud d'Itàlia i que sistemàticament ha defraudat a l'estat i als seus ciutadans, cosa que ha deixat Calàbria aïllada geogràficament i econòmicament.

La carretera és també un símbol de la por que tenen alguns països del nord d'Europa sobre els diners que posen a la caixa comuna de l'eurozona: unes subvencions que haurien de servir per desenvolupar un estat del benestar a l'endarrerida Europa del sud però que massa sovint s'esvaeixen a les butxaques de no se sap qui per culpa d'uns governs que no poden -o no volen- prevenir la corrupció. I ajuda també a il·lustrar un finançament que no ha aconseguit crear un sistema productiu que ara podria salvar el sud d'Europa de l'ofec econòmic.

A Itàlia la malversació dels fons europeus "va fer un dany terrible perquè, com reconeixen alguns magistrats, va alimentar el crim organitzat", diu Sergio Rizzo, coautor d'un bestseller sobre la corrupció política. "Les regions del sud del país no tenen la capacitat per planificar i financen projectes que no s'acaben".

A mesura que Europa intenta girar la mirada cap al creixement, Brussel·les proclama cada vegada amb més insistència la necessitat de lluitar contra el frau. "Com més fons europeus es facin servir per generar creixement, més controls seran necessaris sobre els diners", explica Giovanni Kessler, director de l'oficina antifrau de la UE.

Via neuràlgica de la corrupció

L'any 2001 Itàlia, armada amb finançament, es va embarcar en un projecte ambiciós: renovar l'A3. Va dedicar-hi gairebé vuit mil milions d'euros, però quan aquest estiu els tribunals italians van trobar-hi proves de corrupció, les autoritats europees van demanar a Roma que redirigís els fons cap a altres inversions. Agafar l'A3 és en molts aspectes viatjar per la part fosca de la història recent d'Itàlia, on una amalgama de corrupció i clientelisme han ajudat a alimentar el segon deute més elevat d'Europa després de Grècia.

Des que es va inaugurar, tres generacions de subcontractistes -nomenats per tres generacions de polítics- han viscut de la via. Des del 2000 s'han arrestat centenars de persones involucrades en el projecte, acusades de corrupció i extorsió.

Amb la crisi del deute al sud d'Europa, arreglar l'escàndol de l'A3 suposa anar contra una cultura de clientelisme polític que es resisteix al canvi. Els problemes de Calàbria són més foscos. La regió està dominada per la 'Ndrangheta, el clan mafiós més poderós del país.

stats