Internacional 18/05/2015

Jane Goodall, Premi Internacional de Catalunya del 2015

La primatòloga britànica, que ha consagrat la seva vida a l'estudi dels ximpanzés, rebrà la XXVII edició del guardó que entrega anualment la Generalitat

Ara
2 min
La primatòloga Jane Goodall a Barcelona / XAVIER BERTRAL

BarcelonaLa famosa primatòloga Jane Goodall, que ha consagrat la seva vida a l'estudi dels ximpanzés i que ha revolucionat l'estudi dels animals en llibertat, ha estat guardonada amb el XXVII Premi Internacional Catalunya, que anualment entrega la Generalitat.

Així ho ha anunciat aquest matí de dilluns el president del Govern, Artur Mas, acompanyat del president delegat del premi, el filòsof Xavier Rubert de Ventós. El guardó reconeix cada any algun personatge internacional que hagi contribuït amb el seu treball a la desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.

"Ens ha descobert i explicat la vida dels grans simis, més similars a nosaltres del què creiem, sinó que també ens ha donat una nova visió de la biosfera", ha dit De ventós sobre Goodall, en la presentació del premi al Palau de la Generalitat.

El responsable de l'Institut Goodall a Catalunya, que té seu a Barcelona, ha llegit una carta enviada per la científica en agraïment pel guardó. "M'alegra afermar el vincle amb Catalunya, comunitat amb un gran patrimoni natural que he pogut visitar en diverses ocasions", diu Goodal a la missiva, i emplaça el jurat del premi a treballar també per fomentar el coneixement i l'estima per la natura "també entre els més joves", una tasca educativa en la que ha focalitzat la seva tasca els últims anys.

En la convocatòria d’enguany han concorregut un total de 152 candidatures provinents de 52 països, presentades per 180 institucions i pel mateix jurat. L'any passat 2014 va ser l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu qui es va endur el premi.

Aquest any és una altra figura destacada de l'Àfrica, però d'origen europeu. Jane Goodall va néixer a Londres el 1934 però amb només 23 anys ja va viatjar a Kènia. Des de llavors, ha dedicat tota la seva vida a l'estudi dels primats en aquest continent, en una tasca de conservació de la naturalesa que li ha valgut un centenar de premis al llarg de la seva carrera.

El seu coneixement dels ximpanzés és tan profund que és capaç d'imitar la seva manera d'expressar-se amb molta exactitud, i la seva voluntat divulgativa i fa que no sigui difícil poder presenciar una d'aquestes demostracions.

stats