Internacional 04/02/2014

Judici inèdit a França pel genocidi de Ruanda

El capità hutu Pascal Simbikangwa serà jutjat per un jurat popular per complicitat amb les massacres que van deixar 800.000 morts

Efe
2 min
Il·lustració de Pascal Simbikangwa, en la primera sessió el primer dia de judici pel genocidi de Ruanda./

ParísEl capità hutu Pascal Simbikangwa, acusat de complicitat amb el genocidi de Ruanda l'any 1994, s'asseu des d'aquest dimarts al banc del Tribunal Penal de París, que durant sis setmanes celebrarà un procés històric sobre els crims comesos al país africà, en aplicació del principi de justícia universal.

Simbikangwa, de 54 anys,està acusat de mobilitzar i armar les milícies que identificaven els tutsis durant les massacres que, en pocs mesos, van acabar amb la vida de 800.000 persones. L'excombatent, que va en cadira de rodes des que va patir un accident l'any 1986, podria ser condemnat a cadena perpètua per un jurat popular francès, tot i que ell nega totalment la seva implicació en els fets.

Justícia universal

Està previst que pel Tribunal passin una vintena de testimonis arribats a París expressament des de Ruanda, o per videoconferència. Alguns dels testimonis són assassins penedits que afirmen haver rebut ordres i armes de Simbikangwa.

L'acusat va ser capturat l'octubre del 2008 per un afer de falsificació documental a l'illa francesa de Mayotte, on intentava passar desapercebut sota una identitat falsa. Va dirigir un batalló de la guàrdia presidencial i va encapçalar la repressió de l'oposició al president Juvenal Habyarimana, l'assassinat del qual, en un atemptat el 1994, va desencadenar les massacres.

És el primer procés que se celebra a França pel genocidi ruandès, però podia no ser l'únic ja que hi ha 25 instruccions obertes en virtut del principi de justícia universal, que permet als magistrats jutjar estrangers en territori francès. Una llei del 1996 avala específicament el judici dels crims del genocidi ruandès.

Tensió diplomàtica

Quatre ruandesos han sigut formalment inculpats a França des del 1996. El sacerdot Wenceslas Munyeshyaka, el metge Sosthene Munyemana, l'exprefecte Gikngoro Laurent Bucyibaruta i Agathe Habyarimana, la viuda del president ruandès. La detenció d'aquesta última, acusada de complicitat amb el genocidi, no és aliena a les tensions diplomàtiques que hi ha des de fa anys entre París i el govern ruandès, dirigit pel president, Paul Kagamé, que ha retret en diverses ocasions l'actitud francesa durant el genocidi.

El ministre francès d'Afers Exteriors, Laurent Fabius, ha assegurat que manté contactes amb la seva homòloga ruandesa i que les relacions "tornen a ser normals". En declaracions a l'emissora de radio France Info Fabius ha advertit que "això no vol dir que la història no segueixi present. Ha deixat petjades molt profundes i crec que és bo que se celebri aquest judici i que es faci justícia".

stats