Internacional 17/12/2012

Justícia va arxivar idees per millorar el control d'armes

Charlie Savage
2 min

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONDesprés del tiroteig de la congressista Giffords en un supermercat a Tucson el 2011, el departament de Justícia va elaborar una llista detallada dels passos que el govern podria emprendre per ampliar el sistema de verificació d'antecedents i reduir així el risc que les armes caiguin a les mans de persones desequilibrades o criminals.

La majoria de les propostes, però, van quedar enlaire quan, fa just un any, va arrencar la campanya electoral per les presidencials i es feia pública una investigació sobre el tràfic d'armes entre Arizona i Mèxic. No és segur que, si n'hi va haver, les conclusions es transmetessin a la Casa Blanca.

És difícil de dir que si alguna de les propostes -que se centraven en la millora del sistema de verificació d'antecedents i no preveien la prohibició d'armes- podria haver evitat la massacre a Connecticut. No obstant això, les recomanacions podrien servir de guia si l'administració Obama decideix prendre mesures dràstiques per frenar la violència provocada per armes de foc.

Obama ho podria fer sol

Dissabte, en la seva intervenció setmanal, el president Obama va reiterar que vol prendre "mesures significatives per evitar més tragèdies, al marge de la política". Però no va donar més detalls. La llista que va elaborar el departament de Justícia inclou una sèrie de mesures que, fins i tot si el Congrés no actua, Obama podria promulgar per decret.

És del tot incert, però, que la Casa Blanca estigui disposada a obrir una lluita contra els poderosos lobis pro armament i vulgui desviar l'atenció d'altres preocupacions, com les negociacions que s'han de resoldre en els pròxims dies per evitar un daltabaix fiscal.

L'estudi del departament de Justícia no se centra a restringir les armes, una iniciativa que seria gairebé impossible d'aprovar al Congrés. En lloc d'això, es proposa reforçar la base de dades que l'FBI utilitza per determinar els antecedents dels compradors d'armes, creuant informació amb altres agències federals per garantir que els que tenen prohibit comprar armes (criminals, drogoaddictes o immigrants il·legals) no ho puguin fer.

stats