RELLEU POLÍTIC ALS EUA
Internacional 22/12/2012

Kerry pren el relleu de Clinton a la secretaria d'Estat

John Kerry assumirà al gener el càrrec de nou secretari d'Estat dels Estats Units. El candidat que es va enfrontar a George W. Bush a les presidencials del 2004 substituirà Hillary Clinton.

Núria Ferragutcasas
3 min
Obama ahir a  La Casa Blanca acompanyat del nou secretari d'Estat, John Kerry, que assumirà el càrrec al gener.

WASHINGTON"En certa manera, tota la vida del John l'ha preparat per a aquest càrrec", va dir ahir el president nord-americà, Barack Obama, durant l'anunci del nomenament del senador de Massachusetts, John Kerry, com el nou secretari d'Estat dels Estats Units.

Kerry substituirà Hillary Clinton al capdavant de la diplomàcia de la primera potència mundial a finals de gener, quan Obama arrenqui oficialment el seu segon mandat. El que va ser candidat demòcrata a les eleccions del 2004 és, per a la majoria d'experts, una garantia de continuïtat de la política exterior del president. "No hi haurà grans diferències entre el lideratge de Kerry i el de Clinton, no s'esperen grans canvis en la política exterior en el nou mandat", assegura Charles Kupchan, expert en política internacional del Consell de Relacions Exteriors.

Tot i així, Kupchan creu que Kerry participarà més en les decisions d'Obama sobre la guerra de l'Afganistan i les relacions amb el Pakistan. "En els últims anys, el senador ha estat en diverses ocasions el representant del president en aquesta regió", apunta Kupchan. D'altra banda, John Kerry té "molta més experiència de la que tenia Hillary Clinton quan va assumir el càrrec", afegeix.

Obama va lloar també la veterania de Kerry en relacions internacionals: "Des de fa 30 anys ha tingut un gran paper en totes les decisions importants de política exterior", va afirmar el president mentre Kerry l'escoltava atentament al seu costat. A més, li va agrair el suport en moments claus de la seva carrera política. "Res uneix més que dues setmanes de preparació per al debat presidencial", va fer broma el president, que va recordar que Kerry feia de Mitt Romney en els assajos del duel dialèctic entre els dos aspirants a la Casa Blanca en l'última campanya.

Obama també va donar les gràcies a Clinton -que no va assistir a l'acte perquè s'està recuperant d'un cop al cap després de desmaiar-se- per la seva tasca al capdavant de la secretaria d'Estat.

Una elecció de consens

Un dels grans avantatges de l'elecció de John Kerry és el respecte que s'ha guanyat entre els seus col·legues al Senat. El seu nomenament serà ratificat, probablement, amb una gran majoria de vots de la cambra alta.

La favorita del president Obama per substituir Clinton era Susan Rice, actual ambaixadora dels EUA a l'ONU. Però la setmana passada Rice va renunciar a la possibilitat d'aspirar al càrrec després de mesos de crítiques per la resposta que va tenir a l'atac al consolat nord-americà de Bengasi (Líbia) de l'11 de setembre, en què van morir quatre diplomats, entre els quals l'ambaixador.

"En un moment de gran polarització al país, Kerry suposa una decisió de consens valuosa per al president", explica Kupchan. El senador de Massachusetts aporta una valuosa experiència legislativa i de bones relacions amb el partit de l'oposició després de més de 30 anys al Congrés.

Els reptes de Kerry

La majoria d'experts en política exterior i companys de treball de Kerry asseguren que el seu caràcter té els trets necessaris per a un lideratge diplomàtic d'èxit: paciència, perseverança i astúcia. Tot i així, no té la popularitat de Hillary Clinton. "Kerry no tindrà les mateixes facilitats d'establir relacions que Clinton. En els últims anys, s'ha convertit en una celebritat en molts països", segons Kupchan.

Malgrat tot, Kerry ha demostrat ser un bon diplomàtic, molt persuasiu. El 2009 va convèncer el president de l'Afganistan, Hamid Karzai, perquè es presentés a una segona volta electoral i ha participat en diverses missions diplomàtiques per al govern d'Obama.

Els grans reptes, segons els experts, seran el conflicte de Síria, l'amenaça del programa nuclear de l'Iran i la situació al Pròxim Orient després de la Primavera Àrab. D'altra banda, també haurà de fer front a unes deteriorades relacions amb Rússia, una Unió Europea en crisi i un augment del poder de la Xina.

"No crec que els Estats Units puguin mantenir-se per gaire més temps al marge de la guerra civil de Síria", afirma Michael O'Hanlon, expert en política exterior de Brookings, que considera aquest conflicte la primera gran prioritat de Kerry.

D'altra banda, s'espera que mantingui el llegat de Hillary Clinton, sobretot pel que fa a temes relacionats en ajuda exterior i drets de les dones, però també que impulsi una política contra el canvi climàtic. Kerry és un gran compromès amb el medi ambient d'ençà que va assistir a la gran cimera climàtica de l'ONU a Rio de Janeiro el 1992. Des de llavors s'ha mostrat actiu en aquest camp i, fins i tot, en un discurs al Senat va assegurar que el canvi climàtic suposa "una situació tan perillosa" com qualsevol altre conflicte o guerra. "La lluita contra el canvi climàtic serà un pilar de la seva diplomàcia", assegura David Goldwyn, consultor internacional d'energia, a la revista National Journal .

stats