Internacional 10/03/2015

Kíev diu que ja ha replegat tot el seu armament pesat del front

El president d'Ucraïna, Petro Poroshenko, admet que els rebels pro-russos també han completat gran part de la retirada

Efe
2 min
Un soldat ucraïnès abans de la retirada de l'armament pesat / EFE

KíevLes forces governamentals ucraïneses han completat la retirada de tot el seu armament pesat de la línia que separa les seves posicions de les milícies pro-russes, ha assegurat aquest dimarts el portaveu del comandament militar de Kíev, Anatoli Stelmaj. "Ja hem retirat tota l'artilleria pesada", ha dit Stelmaj a la televisió local '112 Ukraina'.

No obstant això, el portaveu del Consell de Seguretat Nacional i Defensa ucraïnès, Andrei Lisenko, assenyalava dilluns que les forces de Kíev no replegarien tot el seu armament pesat fins que l'OSCE confirmi que els rebels han retirat el seu. Tot i que els separatistes pro-russos han assegurat haver conclòs ja la retirada de l'armament de gran calibre el passat 1 de març, Kíev continua acusant-los de reagrupar la seva artilleria en altres zones del front, concretament al costat de la ciutat de Mariúpol.

El president d'Ucraïna, Petro Poroshenko, va reconèixer a la nit a la televisió ucraïnesa que "els milicians recolzats per Rússia han retirat gran part" del seu armament pesat. El líder ucraïnès també va assegurar que "al llarg dels 485 quilòmetres de la línia del front no hi ha foc d'artilleria amb l'excepció de les zones de Avdéyevka i Peski", dues properes a l'disputat aeroport de Donetsk.

D'altra banda, Poroshenko va xifrar en 1.549 el nombre total de militars ucraïnesos morts en el conflicte armat que va esclatar l'abril de l'any passat a l'est d'Ucraïna, precedit per una rebel·lió pro-russa a les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk.

La retirada de l'armament pesat del front i la creació d'una franja de seguretat d'almenys 100 quilòmetres d'ample lliure d'armament pesat és el segon punt dels acords de Minsk. Des de mitjans del passat mes de febrer regeix a la zona del conflicte un alto el foc segellat en els nous acords de Minsk després d'una llarga i dura negociació entre els presidents d'Ucraïna, Rússia, Alemanya i França.

Malgrat el cessament de les hostilitats, Kíev i els milicians pro-russos s'acusen tots els dies de contínues violacions de l'alto el foc. Més de 6.000 persones, entre combatents i civils, han mort a l'est d'Ucraïna en els onze mesos que dura el conflicte, segons l'últim informe de l'ONU.

stats