Internacional 05/06/2012

Kosovo: la clau per a la integració europea

C.m.
1 min
Un serbokosovar s'enfrontava divendres amb una brigada alemanya de la missió de l'OTAN a Rudare, al nord de Kosovo.

Kosovo, considerat per Belgrad encara com una província pròpia, és el moll de l'os de la integració europea de Sèrbia. Tot i que hi ha un diàleg obert entre Pristina i Belgrad, les tensions són contínues. Divendres dos soldats alemanys de la missió internacional de l'OTAN i cinc membres de la minoria sèrbia van resultar ferits en un enfrontament al nord del país quan les forces internacionals desmantellaven un bloqueig de carreteres.

Tomislav Nikolic ha declarat després de guanyar les eleccions a Sèrbia: "No podem reconèixer Kosovo sota cap concepte, encara que això trenqui les negociacions amb la UE". Però els analistes no creuen que busqui la ruptura d'un diàleg del qual depenen les relacions internacionals de Belgrad.

El reconeixement formal de Kosovo tampoc no és una precondició perquè Sèrbia s'integri en la UE, entre altres coses perquè alguns dels 27, com Espanya, tampoc han reconegut el nou estat. De moment, s'està avançant perquè a mitjà termini els kosovars puguin accedir a la UE sense visat. Tothom coincideix, però, que per ara no es preveu una solució al conflicte i el que més es valora és que la violència es mantingui latent.

stats