PRÒXIM ORIENT
Internacional 22/05/2015

L’EI ja controla la meitat de Síria

Els jihadistes es fan forts a la ciutat de Palmira cinc dies després de la caiguda de Ramadi, a l’Iraq

Anne Barnard
3 min
TANCS ENTRE LES RUÏNES DE LA HISTÒRIA 
 Fa 35 anys que la Unesco va declarar Patrimoni de la Humanitat la vella Palmira, un conjunt de ruïnes  que la comunitat internacional tem que estiguin en risc i que s’hi repeteixi la història viscuda  en altres zones històriques de la regió, destrossades a cop de martell per la bogeria dels islamistes radicals.

BeirutL’Estat Islàmic (EI) va prendre el control ahir de Palmira, famosa per les seves espectaculars ruïnes històriques. Durant dies, els jihadistes havien estat intentant l’assalt, així com prendre l’aeroport i la presó de Tadmur, segons declaracions del grup i de testimonis d’habitants de la zona. Finalment el grup terrorista ha ocupat Palmira, la ciutat mil·lenària d’alt valor històric i, segons algunes fonts, 65.000 dels seus veïns, un terç de la població, haurien fugit. Ara l’EI ja controla la meitat de Síria, tan sols cinc dies després de prendre la ciutat iraquiana de Ramadi, 110 quilòmetres a l’oest de Bagdad. A més, és el primer cop que els milicians guanyen el control d’una ciutat sencera a les forces de Baixar al-Assad.

La caiguda de Palmira és un altre èxit que s’apunta l’EI, que va explicar que els soldats del president sirià Al-Assad “havien fugit” de la ciutat “deixant enrere centenars de morts i ferits”, segons una declaració dels jihadistes difosa a través de les xarxes socials. Malgrat les difícils comunicacions amb la zona, diversos habitants i activistes i els seguidors de l’EI van indicar que el grup s’estava desplaçant per controlar més reserves de petroli i gas als voltants de la ciutat.

Activistes antigovernamentals i també opositors de l’EI van fer circular imatges esgarrifoses de joves decapitats en un carrer que semblava Palmira, i van assegurar que eren membres de la tribu Xueitat, massacrada l’any passat per l’EI. Però, a més, s’ha estès la por que els milicians de l’EI destrueixin les ruïnes hel·lenístiques i romanes, després que ja hagin saquejat a Síria i l’Iraq altres monuments arqueològics que eren Patrimoni de la Humanitat. A Palmira de moment no hi ha proves que s’hagin fet destrosses.

La captura de la presó de Tadmur, l’equivalent sirià d’Abu Ghraib a l’Iraq, on els dissidents eren detinguts i torturats, també ha generat certa por. Obrir-ne les portes seria un espectacle propagandístic per a l’EI, però els habitants de la zona asseguren que els presos polítics d’alt rang els han traslladat a una altra presó a prop de Damasc, un possible senyal que el govern es preparava per a la derrota.

Quan s’està a punt de complir un any de la gran ofensiva a l’Iraq i Síria, l’EI controla la meitat del territori sirià, la majoria desert. El perill és que els jihadistes dominen vies importants, zones amb petroli i gas, i molts llocs amb antiguitats valuoses.

És probable que la derrota augmenti la pressió sobre Al-Assad, que en els últims mesos ha vist retrocedir les seves tropes a la província d’Idlib, al nord del país. Tot i que el règim sirià encara té molts partidaris que el consideren una alternativa millor que els grups extremistes com l’Estat Islàmic, cada cop hi ha més ressentiment per la seva incapacitat de proporcionar seguretat al país.

Malgrat tot, el president Barack Obama va declarar ahir que els Estats Units “no estan perdent” en la lluita contra el grup terrorista, i que la caiguda de la ciutat iraquiana de Ramadi és un “contratemps tàctic”. Segons informa Eric Schmitt des de Washington, Obama planeja enviar al juny mil coets a l’Iraq per ajudar les forces d’Al-Assad a combatre els nombrosos suïcides amb cotxes bomba, una tècnica que l’EI va utilitzar per conquerir la capital provincial de Ramadi.

stats