POLÈMICA JUDICIAL
Internacional 15/08/2012

L'Equador donarà asil al fundador de Wikileaks, diu 'The Guardian'

Ara
2 min
Assange, al desembre, abans de declarar davant  un tribunal de Londres.

BARCELONA.El govern de Rafael Correa oferirà asil polític a Julian Assange, el fundador de Wikileaks, que el 19 de juny es va refugiar a l'ambaixada equatoriana a Londres, segons avançava ahir el diari britànic The Guardian, citant fonts governamentals. Assange va demanar asil polític a l'Equador per evitar ser extradit a Suècia, que el reclama per jutjar-lo per dues denúncies d'abusos sexuals.

El periodista australià ha esgotat totes les vies de la justícia britànica per evitar l'extradició argumentant que el cas tenia motivacions polítiques i que Suècia pot ser el primer pas per enviar-lo als Estats Units, on podria ser condemnat a pena de mort per haver revelat documents secrets. Bradley Manning, el soldat acusat d'haver fet arribar a Wikileaks milers de documents confidencials d'ambaixades nord-americanes, està empresonat als Estats Units i s'exposa a aquesta mateixa condemna.

Dilluns Correa va dir a la televisió estatal que prendria una decisió aquesta setmana. El seu ministre d'Exteriors, Ricardo Patiño, havia dit abans que el president faria l'anunci un cop acabats els Jocs Olímpics de Londres.

Si es confirma, la concessió de l'asil pot ser només un gest de suport moral, ja que difícilment el fundador de Wikileaks podrà sortir de la Gran Bretanya. Assange està refugiat a l'ambaixada, on disposa de connexió a internet, però la policia britànica ja ha deixat clar que el detindran així que abandoni la legació diplomàtica. Quan va perdre la batalla legal contra l'extradició, l'australià va vulnerar les condicions del seu arrest domiciliari.

Cal un salconduit

"Perquè Assange pugui abandonar Anglaterra hauria de tenir un salconduit del govern britànic. És una cosa que cal tenir en compte", declarava ahir Patiño a Reuters. El Foreign Office va recordar ahir en una nota que "el Regne Unit té l'obligació legal d'extradir Assange a Suècia".

stats