Internacional 28/10/2015

L'Iran participarà en la negociació sobre Síria

Teheran i Rússia volen que Baixar al-Assad participi en un període de transició

Gerard De Josep
3 min
L'expresident iranià Mahmoud Ahmadinejad surt del funeral de dos soldats iranians abatuts en combat a Síria. REUTERS

BarcelonaPer primera vegada, l'Iran participarà en una reunió internacional sobre la guerra de Síria. Així ho va fer saber ahir la portaveu del ministeri d'Exteriors iranià en declaracions als mitjans del país: "El ministre d'Exteriors serà a Viena com a cap d'una delegació política d'alt rang per conversar sobre la situació de Síria".

Fins ara, els Estats Units s'havien mostrat reticents a donar un paper a Teheran en les negociacions, però Rússia insistia en la necessitat de comptar-hi. El conflicte principal és que l'Iran, com Rússia, és un dels principals aliats del règim de Baixar al-Assad.

El debat, sobre la participació de l'Iran a les converses, es va obrir la setmana passada, quan el secretari d'Estat nord-americà i els ministres Exteriors de l'Aràbia Saudita, Turquia i Rússia van acordar convocar una reunió internacional més àmplia sobre Síria, que se celebrarà aquest divendres.

"La necessitat és evident. És crucial. Espero que no només l'Iran sinó altres països estiguin convidats a la ronda de negociacions. Ja ho veurem", va dir dimarts en roda de premsa un incrèdul Serguei Lavrov, el titular d'Exteriors rus. Per a Rússia i l'Iran, Al-Assad ha de participar en el període de transició, un cop es trobi la hipotètica solució política. Els Estats Units i altres països occidentals no ho veuen tan clar.

En la reunió de divendres hi participaran fins a 12 països i alguns d'ells amb opinions obertament contraposades, tot i que les posicions s'aproximen. És el cas de Rússia, que dóna suport al règim d'Al-Assad, i l'Aràbia Saudita, que en dóna als rebels. Així mateix, la trobada serà històrica també perquè, per primera vegada, l'Aràbia Saudita i l'Iran, rivals històrics tant per qüestions geopolítiques com religioses, s'asseuran junts en una taula de negociació. El ministre d'Exteriors saudita, Adel al-Jubeir, ja ha deixat clar que la seva participació en les converses consistirà a calibrar la voluntat real de Rússia i l'Iran d'arribar a un pacte de pau.

D'altra banda, la Coalició Nacional Siriana, un grup opositor radicat a Turquia i que té el suport de l'aliança occidental, va manifestar ahir la seva incomoditat per la participació de l'Iran en les converses, però no va voler oposar-s'hi: "El que és important no és rebutjar les negociacions, sinó expressar la nostra preocupació. L'Iran només té un projecte, mantenir Al-Assad al poder… No creu en el principi de la trobada", va assegurar el vicepresident de la coalició Hisham Marwa a Reuters.

Així mateix, la Casa Blanca destacava que la reunió només serà útil si totes les parts que hi estan convidades s'hi impliquen, i que la participació de l'Iran no hauria d'eclipsar els esforços per trobar una solució política a la crisi siriana. "Els Estats Units estan preparats per treballar amb qualsevol nació, incloses Rússia i l'Iran, per resoldre el conflicte a Síria".

També des de Brussel·les es va pronunciar ahir la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, que també participarà en les converses. "La Unió Europea està compromesa, davant del que està passant a Síria, d'intentar tenir tothom assegut a la taula". Mogherini, després de parlar per telèfon amb el ministre d'Exteriors iranià, va tuitejar: "És important tenir tots els actors regionals rellevants a la taula de divendres a Viena".

stats