LA RESISTÈNCIA D'AL-ASSAD
Internacional 17/06/2012

L'ONU suspèn la missió d'observadors a Síria

David D. Kirkpatrick
2 min
Observadors de la missió de l'ONU arriben a un hotel de Damasc.

THE NEW YORK TIMES / EL CAIRELes Nacions Unides van suspendre ahir la seva missió d'observadors a Síria a causa de l'escalada de violència al país, la més severa fins ara amb l'oscil·lant pla de pau que els Estats Units, Rússia i altres poders internacionals havien acceptat com la millor opció per acabar amb el mortífer conflicte entre el president Baixar Al-Assad i els rebels que amenacen el seu poder.

Els observadors formaven part del pla de sis punts que Kofi Annan, l'enviat internacional per Síria, havia intentat negociar amb Al-Assad i els seus aliats internacionals, sobretot Rússia i l'Iran.

La suspensió de la missió d'observadors ha estat el senyal més clar fins ara que el pla d'Annan ha fracassat i que Síria segueix el camí cap a una sagnant guerra civil.

El General Robert Mood, el líder dels observadors de l'ONU a Síria, va dir en un comunicat que l'escalada de violència al país en els últims deu dies havia evitat que els equips complissin el seu mandat de controlar la situació sobre el terreny sense posar la seva vida en perill.

"La falta de voluntat de les dues parts per buscar una transició pacífica i la seva intenció d'avançar posicions militars està incrementant les víctimes a cada bàndol: civils innocents, homes, dones i nens que moren cada dia", va dir Mood.

El general va dir que la missió només s'havia suspès, no cancel·lat, i que els observadors continuarien avaluant la possibilitat de reprendre les seves activitats.

I ara què?

Pel president dels Estats Units, Barack Obama, la suspensió de la missió significa el fracàs de l'últim esforç d'Occident per trobar una solució diplomàtica al conflicte. Obama s'enfronta ara a una tria molesta. Una campanya de bombardejos com la que va dirigir l'OTAN a Líbia no és factible a Síria: el combat es lliura en ciutats plenes de gent, amb poques possibilitats d'atacar l'exèrcit sirià sense posar en risc vides civils. Però entre els membres de l'OTAN i la Lliga Àrab no hi ha entusiasme per enviar una força terrestre i convertir-se en part de la guerra civil que tants temen.

Molts nord-americans encara s'oposen fortament a armar els grups de rebels perquè els veuen com a forces desorganitzades que podrien enfrontar-se entre ells.

La inclusió de l'Iran en un grup internacional proposat per Annan per debatre les millors maneres de salvar el pla de pau ha estat rebutjada pels Estats Units, mentre que Rússia insisteix en la presència de Teheran a les trobades. La divergència desperta serioses preguntes sobre si el grup de contacte s'arribarà a reunir mai.

Un activista de Damasc va dir sota anonimat que la sortida dels observadors tindrà un efecte psicològic negatiu sobre els sirians. "Qui serà ara el testimoni?", es preguntava. "La gent perdrà un enllaç vital amb l'exterior".

stats