VIOLÈNCIA EXTREMISTA
Internacional 20/12/2012

L'ONU atura les vacunacions de pòlio al Pakistan pels atacs

Declarn Walsh
2 min
L'ONU atura les vacunacions de pòlio al Pakistan pels atacs

THE NEW YORK TIMES / ISLAMABADLes Nacions Unides van suspendre ahir totes les activitats de camp relacionades amb la pòlio al Pakistan després de nous atacs contra treballadors sanitaris en campanyes per immunitzar infants. Dues persones van ser assassinades i una altra va quedar ferida a la ciutat de Peshawar, al nord-oest del país.

Una jornada sagnant a la ciutat portuària de Karachi, que va deixar quatre treballadors sanitaris morts, va precedir els nous atacs d'ahir, que van elevar el balanç d'assassinats a almenys vuit, la majoria dones, en només dos dels tres dies de la campanya contra la poliomielitis.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Unicef van ordenar la retirada dels seus treballadors com a resposta als últims tirotejos, tot i que alguns governs provincials van decidir continuar la campanya.

Els tirotejos representen l'assalt més directe fins ara contra un programa de la sanitat pública tan urgent com necessari en un dels pocs països del món on el virus de la pòlio és encara endèmic. De fet, aquest 2012, segons fonts oficials, el Pakistan ha aconseguit reduir el nombre de nous casos de pòlio a només 56 (el 2011 en van ser 192). El punt d'inflexió és justament gràcies a les campanyes de vacunació a nens de menys de cinc anys, que mobilitzen més de 225.000 treballadors de la sanitat pública. Però aquesta sèrie d'atacs sense precedents dels últims dies, dirigits sobretot a dones, amenacen de paralitzar noves campanyes.

Els atacs d'ahir van concentrar-se als districtes al voltant de Peshawar. Al nord de la ciutat un pistoler amb una motocicleta va matar una treballadora sanitària i el seu conductor. Un altre conductor va quedar greument ferit en un segon episodi a prop del centre de la localitat. I a Nowshera, a l'est de Peshawar, van informar d'un tiroteig contra quatre dones més, que van poder esquivar els trets.

Un portaveu dels talibans pakistanesos va desvincular-se de qualsevol responsabilitat en els atacs tot i que els insurgents tenen un llarg historial d'amenaces contra programes d'eradicació de la pòlio, al·legant que són una tapadora per a missions d'espionatge dels EUA. La policia de Peshawar, però, va dir que els combatents talibans amb base al nord de la ciutat estaven involucrats en els últims dos atacs.

Campanyes encobertes de la CIA

Les sospites talibanes sobre les campanyes de vacunació encobertes van guanyar arguments amb el cas de Shakil Afridi, un metge de les àrees tribals pagat per la CIA perquè passés informació amb el pretext d'una falsa campanya contra l'hepatitis a prop de la casa d'Ossama bin Laden a Abbottabad. L'agència d'intel·ligència nord-americana buscava així proves per tirar endavant la incursió del comando que va matar l'enemic número u dels EUA el maig del 2011. El doctor Afridi compleix actualment una condemna de 33 anys de presó per traïció a l'estat.

Però els talibans també han utilitzat les campanyes de pòlio amb finalitats polítiques. Al Wiziristan Septentrional, Hafiz Gul Bahadur, un important cap militar talibà, ha prohibit aquestes vacunacions fins que els nord-americans aturin els atacs amb drones a la zona. En canvi, els talibans afganesos acostumen a donar suport a aquestes tipus de campanyes sanitàries.

stats