Internacional 27/06/2012

L'OTAN condemna l'atac de Síria a un avió turc però descarta actuar

L'OTAN no vol entrar en un nou conflicte. Els aliats consideren "inacceptable" l'abatiment d'un avió turc per part del règim d'Al-Assad però no aniran més enllà. Ankara adverteix que vigila la frontera.

Laia Forès
2 min
El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va advertir ahir a les forces militars sirianes que no s'acostin a les fronteres.

BRUSSEL·LESL'OTAN no està disposada a embarcar-se en cap guerra més. Ja té prou feina a posar punt final a la missió de l'Afganistan i, ara per ara, sembla que els aliats volen evitar qualsevol nou conflicte. En la reunió d'ahir de l'Aliança Atlàntica, convocada a petició de Turquia per analitzar l'abatiment d'un avió turc per part del règim sirià, el govern d'Ankara va marxar amb una simple condemna a l'atac i una declaració de solidaritat dels aliats. "Considerem que és un acte inacceptable i el condemnem en els termes més durs. És un altre exemple del menyspreu de les autoritats sirianes cap a les normes internacionals, la pau i la seguretat", afirma la declaració acordada per tots els membres de l'OTAN.

Més enllà d'aquest suport, i de les paraules pronunciades en el mateix sentit pel secretari general de l'organització, Anders Fogh Rasmussen, l'Aliança Atlàntica només es va comprometre a seguir de prop la situació. Ni una amenaça a Síria d'intervenció militar. Rasmussen va assegurar que no s'havia parlat en cap moment d'invocar l'article 5 del Tractat de l'OTAN, que preveu una resposta militar col·lectiva si un dels aliats és atacat. Tampoc Turquia va pressionar per invocar l'article, tot i prometre a Síria que les coses no quedaran així. A més, el ministre d'Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, va assegurar ahir que l'abatiment de l'avió turc no es pot considerar com una provocació.

Les forces sirianes van abatre l'aparell de combat divendres quan sobrevolava -segons ha reconegut Ankara- aigües sirianes. Des de l'inici de la repressió per part del règim autoritari de Baixar al-Assad, les relacions entre Damasc i Ankara s'han anat deteriorant. No és el primer cop que Turquia amenaça Síria d'invocar l'article 5 de l'Aliança, però des de l'incident de divendres, la situació és encara més complicada.

Advertència d'Erdogan

Enmig d'aquesta escalada, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va amenaçar ahir Síria amb l'ús de la força si algun contingent militar s'apropa a la frontera. "Qualsevol element militar que s'aproximi des de Síria a les fronteres turques serà considerat una amenaça i un objectiu militar. Advertim Síria perquè no cometi cap error", va dir Erdogan amb un to contundent en una intervenció al Parlament.

Tot i l'amenaça del govern turc, el seu to s'ha moderat des de l'abatiment de l'avió militar. Si la primera reacció d'Ankara va ser prometre una resposta a l'atac i "fer el que sigui necessari", ara Turquia reflexiona quina resposta pot donar sense que esclati un veritable conflicte regional. "La paciència i la sang freda de Turquia no s'han d'interpretar com una debilitat", va puntualitzar Erdogan.

stats