Internacional 14/07/2015

L’acord amb els socis de l’euro tensa Syriza i l’acosta a l’abisme

El partit es divideix i aprovar l’acord al Parlament serà complicat

Gerard De Josep
3 min
Els grecs es van despertar ahir amb els bancs encara tancats i el seu país lluitant a Brussel·les per mantenir-se a l’euro.

AtenesAlexis Tsipras va tornar ahir a casa amb un acord, i el que es va trobar és un partit dividit i punyalades per l’esquena. El sentiment de “desconfiança” que el document signat amb les institucions europees diu que cal reconstruir quedava fet miques a casa. El viceministre de Relacions Exteriors, Nikos Chountis, va ser el primer a dimitir com a diputat al Parlament. Encara no se sap quina posició tindrà a partir d’ara, però és segur que no serà l’única baixa que haurà d’afrontar el govern. Justament Chountis havia votat a favor de la proposta de l’executiu per negociar a Brussel·les un pla que finalment inclou més austeritat, però va participar en una carta conjunta amb 14 membres més que rebutja les mesures pactades. La marxa de la resta de signants és només qüestió de dies.

No pot ser de cap altra manera, tenint en compte les paraules del ministre d’Ocupació, Panos Skurletis, que va anunciar ahir que Grècia tindrà aquest any eleccions anticipades. “¿Com pot seguir un govern que aplica reformes en què no creu?”, es va preguntar. Les opcions a partir d’ara són acords puntuals amb els partits de l’oposició o formar un nou govern d’àmplia coalició que tingui l’únic objectiu d’implementar les mesures.

Bastons a les rodes al Parlament

Però ni així serà fàcil. Els que no vulguin sortir de l’executiu i persisteixin contra l’acord hi posaran traves. És el cas del ministre d’Energia i representant de la Plataforma d’Esquerres, Panaiotis Lafazanis, que no té intenció ni de donar llum verda a les retallades ni d’abandonar l’escó. També la presidenta del Parlament, Zoe Konstandopulu, ha començat a ser vista pel partit com un problema.

Grècia ha d’aprovar abans de demà les reformes pactades amb els socis, com a condició prèvia per començar a negociar el tercer rescat, i ahir mateix havien d’introduir-se al Parlament. Konstadopulu té el poder de bloquejar-ho. El portaveu parlamentari de Syriza, Nikos Filis, va arribar a acusar-la de posar-se al costat del partit neonazi Alba Daurada per boicotejar l’executiu. “Va intentar fer ús del seu paper institucional per impedir una decisió del Parlament”, va assegurar Filis, en referència a la intenció que tenia divendres d’endarrerir la votació sobre la proposta amb l’argument que en un mateix dia no es pot debatre un tema en comissió i al ple i celebrar-ne la votació. Konstandopulu és coneguda per ser meticulosa i estricta fins i tot davant del partit si no està tot correcte. Si ella no vol, serà difícil avançar. Ara Syriza es planteja presentar una moció de censura per fer-la fora.

El partit de govern és un vaixell a punt de naufragar. Només el líder del soci de coalició Grecs Independents, el nacionalista Panos Kammenos, va donar un cert suport a Tsipras. “S’ha enfrontat a un cop d’estat -va dir-. Avançarem junts perquè el poble grec i un govern legítim puguin reclamar els seus drets”. Però no és un xec en blanc. La seva formació no seguirà a bord, ja ho ha advertit, si es forma un nou equip amb altres forces proeuropees.

La trencadissa no es queda en el partit. També el sindicat de funcionaris ha fet una crida a ocupar edificis públics i ha convocat una vaga de 24 hores per demà, el dia límit que té el Parlament per aprovar les mesures. Els farmacèutics, un dels sectors que més exigien un acord que mantingués el país dins l’euro, també faran vaga.

stats