Internacional 04/01/2013

L'actor francès Gérard Depardieu ja és ciutadà rus

Vladímir Putin ha complert la seva promesa i l'actor francès Gérard Depardieu ja té la ciutadania russa. El Kremlin li ha ofert una sortida en un temps rècord i l'actor es declarava ahir enamorat de Rússia.

Anna Solé Sans
2 min
Depardieu entra a casa seva, a París.

BARCELONA"Vladímir Putin ha signat un decret que concedeix la ciutadania russa a Gérard Depardieu". Així ho explicava ahir, en un comunicat, la pàgina web oficial del Kremlin. L'actor francès ja havia expressat diverses vegades el seu desig de renunciar al passaport del seu país per protestar contra la decisió del govern d'elevar temporalment al 75% l'impost sobre les grans fortunes. Depardieu tenia diverses opcions, i finalment ha optat per la de la Federació -on aquesta taxa és només del 13%-, coneguda com un autèntic paradís per a les grans fortunes.

Depardieu viu des de fa setmanes una confrontació oberta amb el govern francès. L'actor, que va protestar contra la pujada d'impostos amb una carta al primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, en què deia que no havia matat ningú, no creia tampoc "haver estat indigne", i deia que havia pagat "145 milions d'euros en taxes en els últims 45 anys", va ser titllat de "patètic" pel cap de govern. L'actor, de 64 anys, no va encaixar gaire bé les paraules d'Ayarault, ni els molts retrets que van venir després de polítics i comentaristes.

El 7 de desembre passat, Depardieu es va inscriure com a resident en una localitat belga i, pocs dies després, el president rus, Vladímir Putin, li oferia públicament la ciutadania russa.

Putin ha firmat el decret de concessió del passaport a Depardieu en un temps rècord, mentre que altres sol·licitants han d'esperar diversos anys. El líder rus assegura que ha forjat "unes relacions amistoses" amb l'actor.

Vladímir Putin, però, no és l'únic pretendent de Depardieu. Bèlgica també s'ha mostrat disposada a acollir l'actor francès, com ja ha fet amb altres fortunes, com la del propietari del conglomerat del luxe LVMH, Bernard Arnault. Ahir mateix, el president de Txetxènia, Ramzan Kadírov, també va convidar des del seu compte de Twitter l'actor francès, que ha interpretat diversos personatges com Obèlix i el Cyrano de Bergerac, a residir a la República caucàsica. Els dos homes són vells coneguts. Depardieu va visitar Grozni, la capital txetxena, el mes passat per participar en l'aniversari de Kadirov. "Vam parlar i sopar junts. És un home amb majúscules. Un humanista. Crec que cap país no dubtaria ni un segon a obrir-li les portes", va assegurar el president txetxè.

Fugir d'un país d'exiliats

Tradicionalment havia estat França qui havia ofert asil polític a les grans figures de la cultura russa com ara el pintor Vassili Kandisnki, el ballarí Rudolf Nureyev o el tenor Fiódor Xaliapin. París veu ara que figures emblemàtiques del país anuncien públicament que estan disposades a abandonar el seu país d'origen. Moscou no vol desaprofitar l'ocasió. El viceprimer ministre rus, Dmitri Rogozin, ha pronosticat una invasió de milionaris europeus com a conseqüència de la greu crisi econòmica a l'eurozona i la baixa pressió impositiva a Rússia.

El cas, però, és que la legislació russa i la francesa tenen una cosa en comú: per renunciar a la nacionalitat francesa se n'ha de tenir una altra perquè està prohibit ser apàtrida. La decisió del Kremlin facilita les coses a l'actor francès, que ahir es va mostrar "encantat" que des de Moscou li haguessin acceptat la petició. Ara bé, la premsa belga advertia que això li dificultarà d'obtenir la ciutadania belga, on de moment ha traslladat la residència fiscal Depardieu.

stats