Internacional 11/06/2012

Le Pen derrota Mélenchon i posa un peu al Parlament

La ultradreta francesa viu un bon moment electoral. La seva líder, Marine Le Pen, va derrotar el candidat del Front d'Esquerres, el carismàtic Jean-Luc Mélenchon, en un duel simbòlic al Pas de Calais.

à.v.
2 min
Le Pen saludant Mélenchon abans d'un debat electoral.

PARÍSEra el duel més mediàtic d'aquestes eleccions i va concloure amb una sorpresa relativa. L'enfrontament entre la líder ultradretana, Marine Le Pen, i el cap de files de l'esquerra antiliberal, Jean-Luc Mélenchon, es va acabar ahir amb una derrota gairebé humiliant de Mélenchon,que va quedar tercer -darrere Le Pen i el candidat socialista- i va decidir retirar-se de la segona volta.

Segons les estimacions, Marine Le Pen hauria obtingut el 42% dels vots a la circumscripció del Pas de Calais, on tenia lloc el duel, i sembla que ja té un peu a l'Assemblea Nacional. Le Pen podria convertir-se en la primera diputada ultradretana que arriba al Parlament des del 1988, quan un canvi en el mecanisme electoral va impulsar un retorn al tradicional sistema francès -unipersonal i a dues voltes- que evita l'accés dels extremistes al poder.

"Vull començar saludant els instituts de sondejos, que només s'han equivocat d'entre cinc i deu punts", va ironitzar ahir Marine Le Pen durant el seu discurs previ a l'anunci dels primers resultats. La líder ultradretana va atacar amb contundència Mélenchon. "El seu fracàs demostra la desconnexió entre ell i l'electorat popular en un districte electoral d'esquerra", va afirmar.

Retorn a l'Assemblea

A escala estatal, el Front Nacional hauria obtingut un 13,4% dels vots i només optaria a assolir dos diputats: la líder ultradretana i la seva neboda, Marine Maréchal-Le Pen, de 22 anys, que va quedar primera al seu districte electoral de la Provença i podria imposar-se contra pronòstic. El resultat torna a confirmar el FN com a tercera força política del país i possibilita que torni a tenir una representació parlamentària que, només uns mesos enrere, semblava altament improbable.

Un nou èxit per a l'estratègia de Marine Le Pen, decidida a acostar el seu partit a les classes populars i l'electorat euroescèptic que se sent desposseït en temps de crisi. "Diumenge que ve els electors patriotes tornaran a fer mentir les enquestes i faran entrar diputats [del Front Nacional] a l'Assemblea per disposar d'advocats que els defensin amb coratge, abnegació, energia i fidelitat", va concloure Le Pen.

stats