CIMERA DEL G-8
Internacional 19/05/2012

L'economia alia Obama i Hollande

El president nord-americà, Barack Obama, acollirà aquest cap de setmana els líders del G-8 a Camp David. Ahir va coincidir amb el president francès, François Hollande, que cal estimular el creixement.

Núria Ferragutcasas
3 min
PRIMERA TROBADA A LA CASA BLANCA El president dels Estats Units, Barack Obama, va rebre ahir al Despatx Oval de la Casa Blanca el seu homòleg francès, François Hollande, tot just estrenat en el càrrec. Tots dos van intercanviar unes paraules davant la premsa sobre la necessitat d'estimular el creixement econòmic més enllà de l'austeritat a Europa.

WASHINGTONFrançois Hollande, el nou president francès, va arribar ahir a la Casa Blanca decidit a deixar la seva empremta. Hollande va mostrar una gran sintonia econòmica amb el president dels Estats Units, Barack Obama, quan tots dos van defensar la necessitat de noves polítiques per estimular el creixement econòmic al món.

L'aposta dels dos presidents va arribar poques hores abans de l'inici de la cimera del G-8 a Camp David, que té com a punt principal en l'agenda la recuperació de l'economia mundial i la crisi de l'euro. "El president Hollande i jo estem d'acord que aquest és un assumpte d'extraordinària importància, no només per als europeus, sinó també per a l'economia mundial", va assenyalar Obama. Els dos líders també van coincidir a dir que Grècia "cal que segueixi dins l'euro".

Però la bona sintonia es va acabar quan van tractar altres qüestions de política mundial. Hollande va explicar a Obama que complirà la seva promesa electoral i retirarà les tropes franceses de l'Afganistan a finals d'any, molt abans del 2014, quan té previst fer-ho l'OTAN. Actualment França té uns 3.400 soldats desplegats al país asiàtic. El president nord-americà intentarà dissuadir-lo d'aquesta intenció durant les converses que mantindran tant en la cimera del G-8 com en la de l'OTAN, que també se celebra aquest cap de setmana.

Malgrat la retirada militar, Hollande va assegurar que França buscarà noves vies de col·laboració amb la coalició internacional per ajudar l'Afganistan. "He precisat al president Obama que seguirem donant el nostre suport però de manera diferent", va especificar per rebaixar la tensió amb el seu homòleg.

Hollande no professa l'atlantisme del seu antecessor, Nicolas Sarkozy, però va reafirmar "la forta aliança" de França amb els Estats Units i va afegir que aquest país té un "gran impacte sobre el destí del món". "França és un país independent i es preocupa per la seva independència, però des d'una posició d'amistat envers els Estats Units", va concloure.

Les patates fregides

Hollande va estar acompanyat del seu ministre d'Afers Exteriors, Laurent Fabius, que va ser primer ministre durant la presidència de François Miterrand. Ni Obama ni Hollande van respondre a les preguntes de la premsa al final de la trobada. Tot i així, el mandatari francès no es va poder resistir a fer una petita broma: "Cap comentari sobre les french fries " (així és com anomenen els nord-americans les patates fregides). Durant la guerra de l'Iraq alguns van passar a denominar-les patates de la llibertat com a represàlia del no a la guerra de França.

Un G-8 econòmic

La trobada de les vuit potències econòmiques del món havia de començar ahir a la nit amb un sopar a Camp David. S'espera que la crisi de l'euro i l'economia grega acaparin gran part del debat. "Esperem tenir una conversa fructífera amb tots els altres líders del G-8 sobre com podem gestionar un enfocament responsable de la consolidació fiscal combinat amb una forta agenda de creixement econòmic", va dir Obama, acompanyat d'Hollande.

Els dos líders esperen que la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, mostri flexibilitat en les polítiques d'austeritat a la Unió Europea per solucionar la crisi econòmica i el fort atur que pateixen alguns països.

L'altre gran tema a debat al G-8 serà l'Afganistan. Obama espera aconseguir la col·laboració de Rússia, que no és membre de l'OTAN, perquè ajudi financerament el país asiàtic després de la retirada de les tropes internacionals.

stats